neden uyumaliyiz

Neden Uyumalıyız? | Verimli ve İdeal Uyku

Öncelikle uyku beden için olduğu kadar beyin için de önem taşır. Beynimiz en aktif şekilde uyku sırasında çalışır. Uyanıkken algılarımız tamamen açık olduğu için beynimiz algımızı yönlendirdiğimiz unsurlarla ilgilenir. Uyku sırasında ise algılarımız kapalı olduğu için beynimiz sadece bu dönemde kendini dinlendirebilir ve yenileyebilir. Uyku sırasında temizleme, düzenleme ve bakım yapılır diyebiliriz. Beynimizin düzgün çalışması için uyku şarttır! Uyku bir zaman kaybı değildir. Verimli uyku bir baltacının baltasını bilemesidir.


Uykuyu Etkileyen Üç Ana Faktör

Uykumuzu etkileyen faktörler nelerdir sorusunun cevabını üç başlıkta toplamaya çalışacağım. Bunlar bedensel ve zihinsel hareket, beslenme ve stres.


Neverfap Akademi mücadele ettiği konu neticesinde arama motorlarının sansürüne maruz kalmaktadır. Yeni içeriklerimizden habersiz kalmamak için Whatsapp duyuru kanalımıza katılın!

Duyuru kanalında numaranız gizli kalır, kimse numaranıza erişemez.


Bedensel, Zihinsel Yorgunluk ve Uyku:

Eğer günleriniz hareketsiz geçiyorsa uyku süreniz uzar ve uykunuzun verimi düşer. Çünkü siz günü hareketsiz geçirdiğiniz için beyniniz dinlenme ihtiyacı hissetmez. Bu yüzden yorgun zamanlarda uykuya dalmanız daha kolay ve uykunuzu verimli geçirme ihtimaliniz daha yüksektir.

Kendinizi fiziksel olarak yorduğunuz kadar zihinsel olarak yormalısınız. Aksi halde yatakta bedeni hiçbir şey yapmak istemiyorsan zihni aktif olarak işler halde kalırsınız ki Neverfap süreçlerinin bozulması için harika bir ortamdır. Bunun önüne geçebilmek için zihninizi ders, kitap, eğitim gibi aktivitelerle de yorabilirsiniz.


Yüksek Kalori ve Uyku

Eğer çok kalorili besleniyorsanız ya da fazla şeker tüketiyorsanız uykunuzun kalitesi düşer. Çünkü aldığınız besinler yüksek kalori içerdiği için metabolizmanız gece boyunca yoğun çalışacak ve bu nedenle beyniniz sadece uykuya değil metabolizmaya da odaklanacaktır. Bunu önlemek için yüksek kalorili gıdalar kaçınmanız, akşam saatlerinde bir şeyler tüketmemeniz iyi gelecektir.


Stres ve Uyku

Uykunun baş düşmanı strestir. Stres beyni yorar ve bu uykuda da devam eder. Uyku sırasında beyin yeteri kadar uyku moduna geçemez ve görevlerini yerine getiremez. Stresinizi yönetmeniz, stres yönetim tekniklerini uygulamanız hem hayat hem uyku kalitenizi doğrudan etkileyecektir.


Rem Dönemi Nedir?

Rem dönemi beynin en aktif çalıştığı dönemdir. Uyuduktan 1,5 saat sonra bu evreye gireriz. Bu evrede gözlerimiz çok hızlı hareket eder. Uyanmaya en yakın olduğumuz dönemdir. Biz uykunun her döneminde rüya görürüz ancak sadece rem döneminde gördüğümüz rüyaları hatırlarız. Bu yüzden birisini uyandırdığınızda “tam da rüya görüyordum” gibi sözler duyarsınız. Çünkü rem döneminde uyanmıştır. Bu dönemde uyanmanız daha kolaydır ve uykunuzu aldığınızı hissedersiniz.


İdeal Uyku Süresi Nedir, Kaç Saat Uyumalıyız?

En uygun uyku saati kişiden kişiye değişir. 18 yaş ve üzeri için 7,5 saat en ideal uyku saatlerinden biridir. Neden 8 değil 7.5? Çünkü az önce dediğim gibi biz her 1.5 saatte bir rem dönemine gireriz. Yani uyanmaya en yakın olduğumuz, uykumuzu en iyi olacağımız periyodun bitimidir. Bu yüzden 1.5 saatin katları şeklinde uyumak en sağlıklısı olacaktır. 18 yaş ve altı 9 saate kadar uyuyabilirler, bunun herhangi bir zararı yoktur. Ancak 18 yaş ve üzeri bireyler 7-8 saati geçmemelidir.


Melatonin Hormonu Nedir, Ne İşe Yarar?

Uyku için en önemli hormondur ve bu hormonu beynimize ne kadar çok salgılatabilirsek o uykudan o kadar verim alırız. Melatonin hormonunun en büyük düşmanları radyasyon ve ışıktır. Bu yüzden yatmadan en azından yarım saat önce kesinlikle teknolojik cihazları kaldırmamız ve ışıkları kapatmış olmalıyız. Bu hormon en çok 23.00-04.00 arasında salgılanır. Yani aslında en geç 23.00’da yatmış olmalı, 04.00’dan önce de kalkmamış olmalıyız.

neverfap whatsapp grubu nofap

Nasıl Daha Verimli Uyurum? Uykumu Nasıl Düzene Sokarım?

Eğer çok uyuyan biriysek saati nasıl kısaltabiliriz? Bunun için iki yöntem kullanabiliriz. Ya her gün 5 dakika ya da her hafta 30 dakika erken kalkabiliriz. Benim önerim her gün 5 dakika erken kalkmak olacaktır. Çünkü beynimiz bunu fark etmeyecek ve kolayca azaltmış olacağız.

Eğer ki bir türlü uyku düzeninizi oturtamıyorsanız aşağıdaki tavsiyeleri uygulayabilirsiniz

  • Alarm ile kalkın, kalkış saatinizi akıllıca belirleyin. Gece 4’te yatarken 6 için alarm kurmak pek fayda sağlamayacaktır. 6 ve 7,5 saatleri esas alarak kalkış saatinizi belirleyebilirsiniz.
  • Uyandıktan sonra bir an önce yataktan ayrılın. Telefon gibi sizi yatağa bağlayacak şeylerden uzak durun. Mümkünse evdeki kişilerden sizi yataktan kalkana kadar rahatsız etmelerini söyleyin.
  • Gün içerisinde pek hareket etmiyorsanız ip atlama, şınav, squat, mekik gibi hareketlerle kısa rutinler oluşturup vücudunuzu yorun.
  • Dijital detoks uygulayın, geç saatlerde oyunlarla vakit geçiriyorsanız kendinize uykuyu unutturuyorsunuzdur. Yatmadan birkaç saat önce ekranlardan uzak durun.
  • Akşam saatlerinde sıcak duş alabilirsiniz. Yapılan bir çalışma sıcak duşun uykuya dalmayı kolaylaştırdığını göstermiştir.
  • Akşam saatlerinde kahve gibi uyarıcılar yerine ayran gibi uykunuzu getirecek içecekleri tercih edin.
  • Gece konuştuğunuz ve bu nedenle geç yattığınız biri varsa sabahları ya da gün içinde görüşmeyi deneyin.
  • Yatma saatinizi belirleyin. Bir gece önce 2.00’de uyuduysanız 1.00’de alarm kurup kitap okumaya, zihninizi yoracak aktivitelere vakit ayırın. Bir anda 3-4 saat erken uyumayı hedeflemeyin.
  • Uyku sırasında ışık almadığınızı, perdenizin kapalı olduğundan emin olun.
  • Teknolojik cihazları yatağınızdan uzaklaştırın. Telefonun sesini en iyi biraz öteden duyarsınız ve kapatmak için yataktan kalkmanız gerekir.
  • Alarm ile kalktığınızda bir sabah rutini belirlemek fayda sağlar.

Unutmayın ki güzel bir uyku güzel bir günün başlangıcıdır.

neverfap whatsapp grubu nofap

Kaleme aldığı yazı için Neverfap Akademi Ekibinden “Efe Burak Ceylan”a teşekkür ederiz.


0 0 votes
Makale Değerlendirmesi
Subscribe
Bildir
guest
2 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Murat
Murat
1 yıl önce

Gecenin 2 buçuğunda bu yazıyı okuyarak ne kadar verimli bi uykuya sahip olduğumu hatırlattığınız için çok sağolun 😅

Alp
Alp
1 yıl önce

Mükemmel