nasil verimli calisilir verimliligi arttirmak neverfap

Nasıl Verimli Çalışırız? Verimliliğimizi Nasıl Arttırırız?

Hepimiz nasıl daha verimli çalışacağımızı, verimliliğimizi nasıl arttıracağımızı ve nasıl daha üretken olacağımızı merak ederiz, ancak çok azımız bu konuları araştırırız. Ders çalışmak, bir işe yoğunlaşmak ya da odaklanma gerektiren herhangi bir şey yapmak hepimize zor gelebilir.

Bu İçerik Kimin İçin ve Bu İçerikten Neleri Öğreneceğiz?

Bu içerik çalıştığı halde istediğini alamayanlar, artık zamanını boşa harcamayı bırakıp akıllıca ve verimli bir şekilde çalışmaya başlamak isteyenler için. Bu içerikten nasıl verimli çalışılacağını öğreneceğiz.

Kısaca Kavram Tanımı: Verimli çalışma: Öğrenme yeteneğini ve potansiyelini belirli bir amaç doğrultusunda en üst seviyeye çıkarmak için yapılan bilinçli ve planlı çalışmaya verimli çalışma denir. Matematik formülüne çevirmemiz gerekirse

Verimlilik=Emek/Sonuç

Verimlilik aynı emekle, ayrılan aynı miktar zamanla nasıl daha fazla sonuç elde edebileceğimizdir.

Ders çalışmak, bir işte çalışmak ya da odaklanma gerektiren herhangi bir şey yapmak hepimize zor gelebilir. Bu oldukça normal bir durum çünkü genelde çalışmayı sıkıcı ve zorunlu bir iş olarak görürüz. Bazen de yanlış yöntemler kullandığımız için çalışmak bize çok zahmetli gelebilir.

Örneğin Faria Sana adında bir genç ders çalışırken hep fosforlu kalemler kullandığını ve kitabındaki cümleleri bunlarla işaretlediğini söylüyor. Ancak sonrasında şunu da ekliyor: “O işaretlediğim yerlerin ne anlama geldiğiyle ilgili hiçbir fikrim yoktu.” Kendisi ayrıca, ders çalışırken çok fazla not çıkarıyormuş ancak bu yaptığının sadece “aynı cümleleri kopyalayıp yazmaktan ya da bazı kelimeleri değiştirmekten” ibaret olduğunu söylüyor, anlattığına göre bu yalnızca el yazısı pratiği yapmasını sağlamış “Kimse bana nasıl çalışılacağını öğretmedi” diye de ekliyor Sana. Sonradan üniversite zorladığından, daha iyi çalışma alışkanlıkları edinmek için çabalamış. Kendisi şu anda Alberta’da bulunan Athabasca Üniversitesi’nde bir psikolog ve öğrencilerin nasıl daha iyi öğrenebileceğine dair çalışmalar yapıyor.

Bu anlattıklarımız muhtemelen hepinize çok tanıdık geldi. Hepimiz hayatımızın bir döneminde öğrenci olduk, belki de hala öğrenci olanlarımız var. İş hayatına atılıp çalışmaya başlamış ve üzerine yığılmış bir ton belgeyle uğraşması gerekenlerimiz de var. Ancak düşündüğümüzde kimse bize nasıl çalışılacağını, çok işi pratik ve hızlı bir şekilde nasıl halledeceğimizi, kendimizi bunaltıp sıkmadan, yapmamız gerekenleri nasıl yapacağımızı öğretmemiş. Biz de dedik ki o zaman neden bunları biz anlatmayalım. Bu yazımızda, verimli çalışmak neden önemlidir, neden verimli çalışamıyoruz, nasıl verimli çalışılır, tavsiyelerimiz nelerdir onlardan bahsetmeye çalışacağız.

Verimli Çalışma Nedir?

Verimli çalışma: Öğrenme yeteneğini ve potansiyelini belirli bir amaç doğrultusunda en üst seviyeye çıkarmak için yapılan bilinçli ve planlı çalışmaya verimli çalışma denir.

Çalışırken Nasıl Hatalar Yaparız?

Çalışmalarımızı ve yapmamız gerekenleri genelde son ana bırakırız. Okul başlar, sınav zamanı gelir ancak biz o zamana kadar hiçbir şey yapmadığımızdan bir anda her şeyi okumaya, yazmaya, öğrenmeye çalışırız. Ancak bu hiç de verimli bir çalışma şekli değildir, araştırmalar da bunu destekliyor.

2009’da yapılan bir deneyde, üniversite öğrencileri hafıza kartlarıyla bazı kelimeleri öğrenmeye çalıştılar. Bazı öğrenciler, tüm kelimelere dört gün boyunca aralıklı seanslarla çalıştı. Diğerleri bu kelimeleri küçük gruplar haline getirerek her birine yalnızca bir gün boyunca yoğun ve tıkış tıkış seanslarla çalıştılar. Her iki grup da toplamda aynı miktarda zaman harcadı. Ancak test sonuçları, ilk grubun kelimeleri daha iyi öğrendiğini gösterdi.

Buradan görüyoruz ki çalışmalarımızı verimli hale getirmezsek zamanımızı boşa harcamış oluruz.

Kendinizi test etmeniz de verimli çalışmanın bir parçası. Materyalleri tekrar tekrar okuyarak bir şey öğrenemezsiniz, kendinize sorular sormanız ve onları bildiğinizden emin olmanız gerekir. Yoksa boş yere zamanınızı harcamış ve kendinizi yormuş olursunuz. Test etme yöntemini kullanarak çalışmanızı eğlenceli hale de getirebilirsiniz. Örneğin bir tarafına soru diğer tarafına onun cevabını yazdığınız kartlar kullanabilir, bir arkadaşınızla birbirinize konuya dair sorular sorup bilmeye çalışabilirsiniz.

Bazen gün boyu tek bir konu ya da derse odaklanmaya çalışırız. Ancak bu bizi sıkabilir ve bir yerden sonra çalışmayı bırakabiliriz. Bunu yapmak yerine bir konudan sonra diğerine geçerek, bir dersi bırakıp diğerine yönelerek çalışmak daha verimli olacaktır. Sana, bunu şöyle açıklıyor: “Eğer bir konuyu üst üste çalışırsanız ‘dikkatiniz azalır çünkü yaptığınız şeyden sonra neyin geleceğini bilirsiniz.’”

Yaptığımız hataların belki de en büyüğü belirli bir amacımızın ve planımızın olmaması. Ne için çalışacağımızı, bunu nasıl yapacağımızı bilemezsek çalışmamızın hiçbir verimi olmaz. Bu yüzden önce net bir hedef belirlememiz gerekir, bu gözünüzü korkutmasın, küçük bir şey de olabilir. Örneğin “İngilizce’de şu soruya cevap verebilmek istiyorum” ya da “Matematikte şu konuyla ilgili tüm soru tiplerini öğrenmek istiyorum.” gibi hedefleriniz olabilir. Böylece kafanızda ne yapacağınıza dair daha net bir şeyler oluşur. Bununla beraber bir plan oluşturmanızda fayda var. Mesela şu gün şu kadar saat şu konuya çalışacağım diyebilirsiniz. Tüm haftayı ya da ayı kapsayan planlar da oluşturabilirsiniz ancak plan yapıp onu uygulamada iyi olduğunuzu düşünmüyorsanız küçük adımlarla başlamanız daha iyi olabilir. Önce bir saatinizi sonra da bir gününüzü planlayın mesela. Böylece kafanızda daha net bir yol oluşur ve oradan oraya atlamazsınız, çalışmanızın verimi artar.

Bazen çalıştığınız konu size çok soyut gelebilir ve onu daha iyi anlamak için örneklere ihtiyacınız olabilir. Böyle durumlarda anlamanızı kolaylaştırması için bazı semboller ve zihinsel temsiller oluşturabilirsiniz.

Bu süreçte hata yapmanız çok normal, kendinizi bu konuda çok yormayın. Her şey pratikle gelişir (buyurun size bir verimli çalışma taktiği daha) dolayısıyla bir anda bir şeylerin düzelmesini bekleyemeyiz. Zamanla kendinize en uygun yöntemleri bulup çalışmanızı en verimli hale getireceksiniz zaten, sabırlı olun.

Neler Verimli Çalışmamızı Engeller?

Sosyal medyayı hepimiz biliyoruz. Hepimizin günlük olarak kullandığı bir şey, hayatımızda hep vardı. Peki ya bu ne zaman bir probleme dönüştü? Bunun çalışma alışkanlıklarıyla nasıl bir ilişkisi var? Hadi bunu öğrencilerle yapılan bir çalışmaya bakarak inceleyelim.

Sosyal Medyanın Verimli Çalışmaya Etkisi Ne?

Araştırmada öğrencilere sosyal medyada ne kadar zaman geçirdikleri soruldu ve öğrencilerin %47.8’i 2-4 saat arası, %30.4’ü 5 saatten fazla, %21.7’si ise 30 dakika-1 saat arası şeklinde yanıt verdi. İkinci soru “Ödevinizi yaparken sosyal medyaya giriyor musunuz?” şeklindeydi ve öğrencilerin %95.7’si buna “evet” yanıtını verdi. Diğer soru şuydu: “Sizce sosyal medyanız olmasaydı ödevinizi tamamlamanız daha kısa sürer miydi?” Bu soruya tüm öğrenciler “evet” dedi. Bu araştırmadan, sosyal medyanın çalışmalarımıza ne kadar da etkisi olduğunu görebiliriz.

Telefonumuzun ya da diğer teknolojik cihazların çalışırken devamlı önümüzde durması oldukça dikkat dağıtıcı bir şey. Buna bir de sosyal medyanın çekiciliği eklendiğinde verimli çalışmak imkânsız hale gelebiliyor. Bu yüzden çalışmaya başlamadan önce teknolojik cihazlardan, özellikle de telefonunuzdan uzaklaşmak isteyebilirsiniz.

Beslenmenin Verimli Çalışmaya Etkisi Ne?

Verimli çalışmaya etki eden diğer bir şey beslenme alışkanları.

Bölgesel bir Amerikan üniversitesinde 577 öğrenciyle yapılan bir çalışmaya göre akademik performans ve beslenme alışkanlıkları arasında bariz bir ilişki var. Araştırmada, sağlıklı beslenme alışkanlıkları, özellikle de günlük olarak kahvaltı yapmayla genel not ortalaması arasında pozitif bir ilişki bulunmuş. Buna karşılık olarak, sürekli fast food tüketiminin de daha düşük not ortalamasıyla bağlantılı olduğu fark edilmiş.

Uyku Kalitesi Verimli Çalışmayı Etkiler Mi?

Uyku alışkanlıklarının çalışmayı ve not ortalamasını etkilediğini gösteren birçok çalışma da mevcut. En basitinden, uykusuz olduğumuzda dinlediğimiz şeyleri anlamakta zorlanırız. Uykumuz çok düzensiz olduğunda vücudumuz yorgun olur, bu yorgunluk çoğunlukla zihnimize de yansır. Çok uyumak da aynı etkileri yapabilir. Bu yüzden uykumuzu dengeye getirmek ve bir düzene oturtmak kendimiz ve çalışmalarımız için oldukça önemlidir.

Neverfap, Nofap ile Verimli Çalışma Arasında Bir İlişki Var Mı?

Neverfap sürecinde yaptığımız şey aslında bozulmuş ve yıpranmış ödül sistemimizi onarmaktır. Sürekli olarak dopamin salgılamaya zorladığımız beynimizi dinlendirir ve onun iyileşmesine müsaade ederiz. Bu süreçte de motivasyonumuz ve konsantrasyonumuz eş zamanlı olarak artar, dopamin reseptörlerimiz olması gereken noktaya gelir ve bu da çalışmalarımızı olumlu yönde etkiler. Artık beynimiz daha kolay odaklanabilir ve bu da verimli çalışmamızı, bir şeyleri daha kolay öğrenmemizi sağlar. Bu bahsettiğim değişiklikler hemen olmayabilir ama sürecinizin ilerleyen zamanlarında tüm bunları deneyimleyip fark edeceğinize eminiz 😊

Reddit’te bu konuya dair deneyimini paylaşan birinin gönderisine göz atalım:

“Öğrenciler, NoFap sizin için ÇOK faydalı.

Ciddi söylüyorum,  bütün o beyin sisi olmadan odaklanmak çok daha kolay. Kendi adıma konuşursam, her zaman oldukça iyi bir öğrenciydim ancak bu o kadar çok çaba gerektiriyordu ki neredeyse deliriyordum. Şimdilerde, Nofap’i keşfettikten yalnızca birkaç hafta sonra, ders çalışmak çok daha kolay ve rahat.

Bir deneyin derim!”

Bu konuda daha fazla bilgi almak isterseniz blogumuza göz atabilirsiniz 🙂

Peki Verimli Çalışmak İçin Neler Yapmamız Gerekli?

  • Organize olun, planlı ve düzenli çalışın. Bir ödeve ya da yapmanız gereken herhangi bir şeye verildiği an başlarsanız onu unutma riskiniz olmaz ve erkenden halletmiş olursunuz.
  • Odaklanın. Dinlerken pürdikkat dinleyin, not almak da odaklanmanıza yardımcı olabilir. Çalışırken de dikkatinizi dağıtacak şeylerden uzak durun.
  • Notlarınızın düzenli ve tertipli olmasına dikkat edin. Böylece hem motive olursunuz hem de çalışmanız kolaylaşır.
  • Notlarınızı düzenli olarak tekrar edin. En başta da söylediğimiz gibi her şeyi son geceye bırakmayın. Beyninize bir anda bir sürü bilgi yığarak işkence etmek yerine her gün konuları tekrar edin. Bu konuda çok ciddiyiz, hepinizin bunu sürekli aklından geçirip de yapmadığını biliyoruz. Artık düşünüp de “öyle yapsam çok iyi olur” demek yerine gerçekten harekete geçme vakti.
  • Kendinize bir çalışma alanı belirleyin. Elbette ki istediğiniz yerde çalışabilirsiniz ancak bunun verimli olmasını istiyorsanız mümkün olduğunca sessiz, temiz ve düzenli bir yerde çalışmanızı öneririz. Sadece çalışmaya özel bir alan belirlerseniz çok daha güzel olur çünkü böyle yaparak kendinizi oranın çalışma alanı olduğuna şartlandırır ve oraya oturduğunuz an odaklanabilirsiniz.
  • Sıkıldığınızda çalışma ortamınızı değiştirebilirsiniz. Ancak bu bir önceki maddeyle çelişen bir yer olmamalı, şartlarımız yine geçerli. Mesela bir kütüphaneye ya da kitap kafeye gidebilirsiniz. Bir değişiklik olduğunda motivasyonunuz artabilir ve daha verimli çalışabilirsiniz.
  • Yana Savitsky adında bir öğrenci yaptığı TEDx konuşmasında pomodoro yöntemini kullanmanın çok işine yaradığından ve bu yöntemi kullanmaya başladıktan sonra çalışmalarının çok daha verimli hale geldiğinden bahsediyor (izlemek isterseniz: https://www.youtube.com/watch?v=z7e7gtU3PHY ). Önerimiz Feynman, Pomodoro gibi yöntemleri araştırıp kendiniz için en uygun olanı deneyerek bulmanız. Böylece çalışmalarınızı oldukça verimli hale getirebilirsiniz.
  • Forest, NoxOcean gibi uygulamaları kullanarak hem çalışmanızı eğlenceli hale getirebilir hem de motive olabilirsiniz. Bu tür odak uygulamaları çalışmayı gerçekten verimli hale getirebilir ve hatta arkadaşlarınızla tatlı bir rekabete girmenize yardımcı olabilir 😊 Bir deneyin deriz.

Sonuç

Tüm bu anlattıklarımızın faydalı olmasını ve işinize yaramasını umuyoruz. Yeterince ister ve çaba gösterirseniz yapamayacağınız hiçbir şey yok. Hiçbir şeyi gözünüzde büyütmeyin ve bir ucundan yapmaya başlayın, kendinize ve bize güvenin, halledersiniz 😊 Yazımızı güzel bir sloganla bitirelim:

“Hayat kısa, hayatı yaşayın. Korku doğal, korkularınızla yüzleşin. Hafıza güçlü, hafızanızı kullanın.”

Bu konuda yapabileceğiniz ek okumalar:

  • Cal Newport – Pür Dikkat: Odaklanma Becerisini Nasıl Yitirdik, Nasıl Kazanabiliriz?
  • Daniel H. Pink – Drive: Nasıl Motive Oluruz? Nasıl Motive Ederiz?
  • Brian Tracy – Ye O Kurbağayı!
  • Mihaly Csikszentmihalyi – Akış: Mutluluk Bilinci
  • Richard Koch – 80/20 Kuralı
Kullanılan Kaynaklar
neverfap whatsapp grubu nofap
3 2 votes
Makale Değerlendirmesi
Subscribe
Bildir
guest
3 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Talha
Talha
1 yıl önce

Yazınız temel noktaları çok güzel özetlemiş. Sonrasında yararlandığınız kaynakları yazmanız ise çoğu sitenin yapmadığı bir şey. Bunu görmek mutlu etti.

Yunus Emre Şahin
Yunus Emre Şahin
1 yıl önce

Mükemmel bir yazı teşekkürler neverfap akademi ♥️

Kadir Demir
Kadir Demir
1 yıl önce

Güzel ve faydalı bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık.