hicbir seye zamanim yok

Dar Zaman Yönetimi: Hiçbir Şeye Zamanım Yok!

Merhaba değerli dostlarım,

Kimimiz lisesine kimimiz üniversitesine kimimiz de işine odaklanmış durumda tabii. Bu odak diğer işlerle karıştığında ortaya bir zaman yönetimi problemi çıkarıyor. Bu yazımızda da dar zamanımızı nasıl yönetebileceğimize bir göz atacağız. Sizin şikayet ettiğiniz birçok şeyi deneyimlemiş ve çözüme kavuşturmuş birisi olarak paylaşacaklarımın çok yardımcı olacağını düşünüyorum.

Bir anda vaktinizin daralması, hiçbir şeyi yetiştirememe probleminin sebebi genellikle içinde bulunduğumuz şartlara adapte olamayışımızdan kaynaklanıyor. Mesela yazın bol zamanını film, dizi, kitap gibi şeylerle güzel bir şekilde dolduran birisi yaz bitiminde afallayabiliyor.


Neverfap Akademi mücadele ettiği konu neticesinde arama motorlarının sansürüne maruz kalmaktadır. Yeni içeriklerimizden habersiz kalmamak için Whatsapp duyuru kanalımıza katılın!

Duyuru kanalında numaranız gizli kalır, kimse numaranıza erişemez.


Tatillerde ve çalışma dönemlerinde sahip olduğumuz serbest zaman oldukça farklı. Yaz döneminde problemimiz fazla olan zamanı doldurmaktan eylül ile beraber dar olan zamanı yönetmeye dönüyor. Bu sohbetimizde size bu geçişi nasıl yapacağınızı anlatacağım.

Zaman tuzakları sizi yapacağınız işlerden alıkoyan, zamanınızı hiç eden şeylere verdiğimiz bir isim. Sosyal medya, oyunlar, belirli dozun üstündeki sosyal aktiviteler zaman tuzakları arasına girmekte. Bu sohbetimizde sizle en önemli gördüklerimi paylaşacağım.

Bunlardan yara bandı çeker gibi birden kurtulmanızı tavsiye ederim değerli dostlarım.


Zaman Tuzakları

Zaman tuzaklarının en tehlikelisi olarak sosyal medyayı görüyorum. Çünkü zamanımızı çalmakla kalmaz bunun yarattığı strese girdiğinizde size kucak açıp daha fazla zamanınızı çalar. Sosyal medya zaman zaman boş vaktinizi doldurmanıza yardımcı olmuş olabilir ancak artık sosyal medyanın size bir faydası yok. Siz de benim yapacağım gibi telefonunuzdan uygulamanızı silin ya da iş için kullanıyorsanız kişisel hesabınızı silip kullanım saatinizi takip edin. Stayfree ve Yourhour uygulamalarını tavsiye ederim.

Bunun dışında sosyal medya gibi zararlı olmayan ancak vaktinizi deli gibi öldüren filmlerle, dizilerle aranıza set çekin. Oyunlardan bahsetmiyorum bile. Bunlar ara sıra rahatlamak için başvuracağımız harika kaynaklar ancak yeni düzenimize geçerken radikal değişikliklere gitmek, yara bandını çeker gibi çekmek işimizi kolaylaştıracak.

 Mükemmeliyetçilik ve Zaman Yönetimi

Sosyal medya gibi vaktimizi doğrudan çalmasa da sağlıklı hedefler koymamızda ve bunları gerçekleştirmemizde önümüzde engel olan mükemmeliyetçilik kavramından da bahsetmek istiyorum. Hayatımızın tüm alanında bize dost gibi gözükse de mükemmeliyetçilik bizi hareketsiz kılıyor. Yapmam gereken tasarımları sırf bu yüzden günler boyu ertelediğimi biliyorum. Sanki mükemmeliyetçilik sayesinde her şeyi daha iyi yapacakmışız gibi geliyor ancak onun yüzünden kendimize çok abartılı hedefler koyuyoruz. Üstüne üstlük bu abartılı hedeflerin mükemmel bir şekilde sonuçlanması gerektiği için çalışmaya başlayamıyoruz bile. Ya da ister evde ister işte başka birisinin yapabileceği işleri kendi üzerimize alıp tüm vaktimizi onlarla öldürüyoruz.

Mükemmeliyetçilik, üzerinde derinlikli bir sohbeti hak eden bir konu. Bu konuda biz ayrıca bir içerik hazırlayana kadar farklı kaynaklardan araştırma yapmanızı mutlaka tavsiye ederim ama en azından mükemmeliyetçiliğin bizim için dost olmadığının farkına varmanızı istiyorum.

Hayır Diyememek

Bir diğer zamanımızı öldüren problem de hayır diyememek. İşiniz varken ya da çok yorgunken bir arkadaşınız çağırdığı zaman onu kıramamak en masum gözüken zaman tuzaklarından biri. Burada problem arkadaşlarla vakit geçirmek değil, hayır diyememek. Arkadaşlarımızla vakit geçireceğiz tabii ancak bunun zamanını ve dozunu bizim ayarlamamız gerekiyor.

“Hayır Demeyi Öğrenmelisin” yazımıza buraya tıklayarak göz atabilirsiniz

Bunlar benim en sık gördüğüm ve yaşadığım zaman tuzakları. Örneklerden zaman tuzaklarını az çok anlamışsınızdır. Siz de kendi zaman tuzaklarınızı gözlemleyip nasıl kontrol edeceğinizi çözebilirsiniz. Zaman tuzaklarının farkına varmak sizi bunlardan bir anda kurtarmayacak ancak artık bunlara karşı dikkatli olacaksınız. Kısa zaman içerisinde bunlardan kurtulacağınıza inanıyorum.

Zaman tuzaklarının yanında sıkça yapıldığını gördüğüm 2 hata var.

Birincisi önceliklendirememe hatası. Bir anda 2 tavşan kovalayamazsınız, bir anda yüzlerce şeyi hedefleyemezsiniz. Burada Warren Buffet’ın 25’e 5 tekniğini tavsiye ederim. Yapmak istediğiniz 25 şeyi yazıp en önemli 5’ini belirleyin ve kalan 20’sini en önemli 5 hedef tamamlanana kadar unutun.

Günlük olarak önceliklerinizi belirleyemiyorsanız yapmanız gerekenleri bir yere yazın ve oradan önemli ve önemsiz olanlar olmak üzere 2 kategoriye ayırın. Hayatta yapabileceğimiz çok şey var. Eğer ki önceliklerimizi belirlemezsek istediğimiz hiçbir şeyi yapamayız.

Gördüğüm ikinci hata da uyku düzeninin “tatil” zamanındaki gibi kalması. Mesela yazın zorunlu olarak kalkmanız gereken bir saat olmadığı için sabahlamanız pek bir problem teşkil etmeyebilir. Burada salgılanan hormonları, işin sağlık kısmını es geçiyorum ancak artık hem erken saatte kalkılması gerektiği hem de zaman kısıtlı olduğu için uyku düzenimizi değiştirmemiz çok iyi olacak.

Lisede Neverfap’in temellerini attığım zamanlarda günüm çok yoğun geçiyordu. Saat dörde kadar süren lise, ardından etüt, sonrasında spor derken kendime ayıracak pek fazla zamanım kalmıyordu. Bu yoğunlukta Neverfap’e vakit ayırabilmek için erken yatıp erken kalkmaya karar verdim. 10’da yatıp 4’te kalktığım zaman herkesin uyuduğu, beynimin yorgun olmadığı çok güzel 3 saatlik bir zaman tamamen benimdi. Bu 3 saatlik zamanda Neverfap’le ilgilendim, videolar izledim, kendimi geliştirdim.

Hala 4’te kalkıyor musun derseniz şu an için ihtiyacım yok o yüzden 7’de kalkıyorum ancak yakında zamanım yine daralırsa kalkış saatimi yine erkene çekeceğim. Siz de dar vaktinizi güzel bir şekilde yönetmek istiyorsanız yatış ve kalkış saatlerinizi erkene çekmeniz çok yardımcı olacaktır.

Zaman yönetimi konusunda epey kafa yormuş birisi olarak da uyku saatinden çalmanın yapılabilecek en kötü şey olduğunu düşünüyorum. Gününü verimli geçirmeyen, yukarıda anlattığım hiçbir şeyi yapmayan kişilerin 4-5 saat uyumaya çalışması çok saçma geliyor bana. Emin olun önceliklerinizi belirleyip tuzaklardan uzak durursanız zamanınız artacaktır.

neverfap whatsapp grubu nofap

Peki Neler Yapmalıyız?

O kadar zaman tuzağından, problemden bahsetmişken tavsiye vermeden olmaz. Son 4 yıl içerisinde gerçekten çok fazla zaman problemi yaşadım, bu problemlerin bir şekilde üstesinden geldim. Son yaptığım araştırmalarda da çok güzel tavsiyelere rastladım ve hayatıma yedirdim. Size verebileceğim tavsiyeler şunlar olur:

İlk olarak bir gününüzü yeniden değerlendirin. Saat kaçta evden çıkmanız gerekiyor, kaç saat yolda geçiyorsunuz, hangi saatte eve dönüyorsunuz? Hangi saat aralıklarında boş zamanınız var? Bunları tespit ettikten sonra yapmak istediklerimizi yerleştirmek çok daha kolay olur. Örneğin kişisel gelişime dair bir şeyler izlemek istiyorsanız telefona ses kaydını indirip yolda dinlemek güzel bir tasarruf olur. Ya da otobüste kitap okumak günlük kitap okuma hedefinin üstüne çıkmanızı sağlar.

Dar zamanları yönetmenin püf noktası parça parça olan serbest zamanları yönetmek ve bunları en kaliteli şekilde yapmaktır. Erken yatıp erken kalkmanın altında da günün yorgunluğu yüzünden verimsiz geçecek saatleri uykudan yeni kalkmış dinç bir zihinle değiştirmek vardır.

Uyku düzenini oturt, bunun için gün içerisinde hem zihnini hem de bedenini yor, her akşam 9’a hoş bir melodide alarm kur ve o alarmdan sonra işlerini bitirme aşamasına geç. Saat akşam 10’dan sonra olabildiğince az ekrana bak. Erken kalkmaya değil erken yatmaya odaklan. Ve gece 3’te yatıyorsan aniden düzenini değiştirip birden 11’de yatmayı hedefleme. Onun yerine o gece 2’de yat. Uyku düzenini birkaç gün içinde oturtmayı hedefle, aceleci olma.

Hedeflerini akıllı bir şekilde koy. Hayat amacınla ilgisi olmayan hedefleri sonraya bırak. Yukarıda dediğim gibi her şeyi birden yapmaya çalışma. Benim hem Neverfap’le hem eğitimim ile ilgilenip bir de üstüne dans kursuna gitmem çok mantıklı bir şey olmaz. Eğer ki dans kursuna gitmeyi çok istiyorsam ileride daha uygun bir zamanda gidebilirim. Sen de kendini fazla sıkıştıracak ve gereksiz şeyleri hedeflemekten vazgeç. Günlük yapılacaklar konusunda da kendine birden yüklenme, İrade kampında yaptığımız gibi ufak alışkanlıklarla başla.

Kendine koyduğun günlük hedefleri erken kalkıp günün ilk saatlerinde bitir. Eğer ki gözünü korkutan bir iş varsa ilk işin onu yapmak olsun. O zaman tüm günün rahat geçecek.

Günün rahat geçmesi için bir diğer tavsiyem her şeyi yazman. Aklına yolda bir fikir, yapılacak bir iş geldiyse OneNote gibi bir uygulama ile hemen not al. Not aldığında hem unutmazsın hem de onu yazdığın için zihnin artık rahatlar, onu düşünüp andan kopmazsın. Ben yapılacakları yazıp müsait olduğumda önceliklendirerek yapmaya koyuluyorum. Bu yapılacaklar ekmek almak gibi çok basit şeyler de olabilir. Ne olursa olsun yaz.

Zaman tuzaklarından kurtulup sağlıklı hedefler koyduysan verebileceğim son tavsiye verimli çalışman olacak. Artık neyi ne zaman yapacağını biliyorsun. Burada bir nasıl sorusu daha ekleyelim. Nasıl çalışacaksın? Sürekli bildirimlerin geldiği, dikkat dağıtıcıların olduğu bir ortamda mı çalışacaksın? 1 saatte bitecek bir işi 4 saatte bitiriyorsan ne kadar doğru bir iş seçersen seç yapacakların yetişmeyecek, seni rahatsız edecek. Önemli olan kendi performansından memnun olman.

Ben çalışırken telefonumu çekmeceme, o ortamda çekmece yoksa göremeyeceğim bir yere koyuyorum. Şu an bu yazıyı yazarken de dışarıdan gelen seslerden uzak durabilmek için meditasyon müziği dinliyorum örneğin.

Biz hazırladık diye söylemiyorum, zaman yönetimi konusundaki tüm faydalı uygulamaların derlendiği ve deneyimlerle zenginleştirilmiş Değer Odaklı Zaman Yönetimi kitabımıza ya da Neverfap Akademi Zaman Yönetimi Kampımıza göz atmak isteyebilirsiniz.

neverfap whatsapp grubu nofap

Sevgilerle, süreciniz daim olsun.

0 0 votes
Makale Değerlendirmesi
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments