oz benlik oz farkindalik

Öz Yeterlilik ve Farkındalık

İyi günler sevgili dostlar. Bağımlılığın sadece bağımlılık olmadığını, birçok etkene bağlı olduğunu artık biliyoruz. Bizim Neverfap Türkiye topluluğundan yaptığımız çıkarıma göre de hayat kalitesini arttıran ve benlik algısını düzelten insanlar çok daha kısa sürede çok daha yüksek değişimler yakalıyor.

Kaliteli hayata geçmek denildiğinde zihnimizde daha belirgin şeyler canlansa da benlik algısı konusunda zihnimizde az çok bir sis bulunuyor. Sebebinin benlik algısının fazla kapitalleşmesi olduğunu düşünüyorum.

Kişisel gelişimle ilgili anlatılarda üzerinde en çok durulan konu özgüven olmakta. Kendine güvenmek gibi yavan bir çeviri ile karşımıza gelen özgüven, Amerika’nın “işinde başarılı ol” “bütün kızları kap” “çok daha verimli çalış ki araba alabil” şişirmeleriyle sunuluyor. Kısacası kişiye yüzeysel olarak gaz verip işini en iyi şekilde yapmasını sağlamaya odaklı. Bu yüzeysel özgüven eğitimi özellikle network marketing çalışanlarına verilmekte.

Özgüven, Özsevgi, Özsaygı, Özyeterlilik, Özfarkındalık. Başındaki öz, benlik kelimesini karşılıyor. Çeviri olarak bakıldığı zaman benliğine güvenmek, saygı duymak, benliğini sevmek gibi anlama geldiği görünse de bundan daha derin bir anlama sahip.

Anlatacağım her şey kendi tecrübelerimden ve araştırmalarımdan edindiğim bilgilere dayanmakta. Bu konu üzerindeki gelişimim; oku, yaşa, düşün, edindiğin bilgileri geliştir ve kontrol et şeklinde ilerledi. Özgüven ile ilgili bilgiler edindim ve geliştirmek için anlatılanları uyguladım. Sonrasında bu konu üzerinde kendi düşüncelerimi ve teorilerimi ortaya atarak bunları da uygulamaya başladım. En sonunda da tekrar yaptığım daha derinlikli araştırmalarda da yeni çıkarımlarımın uzmanlar tarafından onaylandığını fark ettim. Bu bilgi edin, geliştir, karşılaştır sistemi sürekli devam etmekte.

Neverfap bloğunu tutmaya başladığımda kendi kendime şunu düşündüm. Çevremde görünmez iki kalkan mevcut. Bunlar benim dışarıdan aldığım etkileri engellememi sağlayan kalkanlar. Bana yakın olan ve ilk inşa edeceğim kalkanı benlik değerlerim oluşturuyor. Bu değerler dış dünyadan tamamen bağımsız. Yaptığım işle, hobilerimle, rutinlerimle alakasız. Bunları sırasıyla öz yeterliliğim, öz farkındalığım, öz saygım, öz sevgim, öz güvenim bulunuyor. Bu öz serisi çok daha fazla uzatılabilir. 

İlk kalkanımı beş temel değer oluşturuyor. Eğer çok kötü günler geçirir, değerlerimi sıfırlarsam bu beş temel değer üzerinden kendimi yeniden inşa ediyorum.

Her bir değer ile ilgili uzunca süre düşünüyor, defterime düşüncelerimi yazıyorum. Kavramın kendisini sorgulayarak başlayıp, kavramın kendimdeki yeri üzerine düşünmekle devam ediyor, en son da bunu nasıl yükseltebileceğimi sorguluyorum.

Özyeterlilik ve farkındalığı işleyeceğim bu içerikte. Öz yeterlilik kişinin hayatındaki zorluklara karşı algıladığı gücüne verilen addır. Kişi gelecekte olacakları başaramayacağını düşünürse bu doğrudan ruh haline yansıyacaktır. Hepimiz zor günler geçiririz, hepimiz başarısız oluruz. Özellikle başarısızlıklar öz yeterliliğe zarar vermektedir. Gelecekte başarısız olacağını düşünen bir insanın mutlu olması neredeyse imkânsızdır.

Bu öz yetersizliği yenmek için defterime yaşadıklarımı doğrudan kaderi ya da dış güçleri suçlamadan her şeyin sebebi benmişim gibi yazıyorum. Her şeyin kontrolü bendeymiş gibi yazıp sürekli devam eden olayları değiştirmek için neler yapabileceğimi düşünüyorum. Örneğin ders notlarınız düşük olabilir, iş yerinde uzun süredir düzgün bir proje çıkartamıyor olabilirsiniz, arkadaş çevreniz kötü olabilir. Ya da kısa süreli olarak ay sonuna kadar yetiştirmeniz gereken işleri yetiştirememişsiniz, vizeleri geçememişsinizdir.

Hayatta başınıza gelen her şeyin sorumlusu sizmişsiniz gibi yazın. Aslında böyle değildir, kontrol edemediğimiz şeyler hayatımızda geniş bir yer kaplar. Ama kaderciliği yenmek ve her şeyi dış etkenlere bağlamayı kesmek için bu çalışmayı gerçekleştirmek gerekiyor.

Bunun haricinde dış etkenler nedeniyle başımıza gelenleri kontrol edemesek de bunlara verebileceğimiz tepkilerin bizim kontrolümüzde olduğunu bilmemiz gere.

Öz yeterlilikle ilgili detaylı bilgiyi araştırarak elde edebilirsiniz. Kısaca hayatta yapabileceğimiz şeyler hakkında algıladığımız gücümüz. Olmayan gücü fazla algılamak da, olan gücü az algılamak da problem. İnsanın kendisini yeterince tanıması gerekiyor.

Diğer bir nokta da öz farkındalık. Bunun eksikliğinde öz yeterlilik eksikliği halinde yaşadığımız etkileri yaşamaktayız. Kişi özünün farkında olamadığı için dış etkilere fazla önem veriyor. Olaylar yaşanırken hissedişine, duygu durumuna, kontrolüne hükmedemiyor; kendisinin farkına varamıyor.

Farkındalık için verebileceğim en iyi tavsiye meditasyon olacaktır. Maalesef ülkemizde meditasyonun değerinin bilinmemesi kişisel olarak değil toplumsal olarak da gelişimimizi baltalıyor. Farkındalığı geliştirmeniz için meditasyon yapmanız, zihninizi sakinleştirmeniz gerekmekte.

Bir aslan sizi kovalarken şu an ne hissediyorum demezsiniz. Gün içerisinde sürekli bir faaliyet halindeyiz, asla yavaşlamıyoruz, asla yalnız kalmıyoruz, bir aslan sürekli bizi kovalamaya devam ediyor. Yalnız kalsak da yalnızlıktan kaçıyoruz adeta, sürekli birileriyle bir şeyler yapmak, sürekli sessizliği susturmak istiyoruz.

İşte burada yapılacak şey her gün 10 dakikalık farkındalık meditasyonlara başlamak ve gün içerisinde belli aralıklarla o an ne hissettiğinize odaklanmak. O duygunun ya da hissedişin geçici olduğunun farkına varmak.

Bu bir kas gibi gelişecek. Kas gibi her gün zorlayacaksınız ve sonunda kendini kontrol eden, ne hissettiğini bilen ve hissettiği şeylerin geçeceğinin farkında birisi olursunuz. İşte böylece benlik kalkanınızı kurmak için sağlam bir temel atmış olacaksınız.

Kendi öz kalkanım için beş unsuru sizlere söyledim. Benlik serisi devam edip belli aralıklarla gelecek. Beklemek istemiyorsanız diğer unsurları da öğrenip kendi düşüncelerinizle pişirebilirsiniz. Sonrasında benim bakış açımla birlikte sorgularsınız.

Sizleri seviyorum, yaşadıklarımdan öğrendiklerimi anlatmak, hatalarıma düşmemenizi istiyorum. Umarım faydalı olmuştur, kendinize iyi bakın ve sakince yaşayın. Acelemiz yok. Gelişiminiz daim olsun.

Aramıza katılmak için buraya tıklayın

0 0 votes
Makale Değerlendirmesi
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments