İlk Saat: Güçlü Sabahlar Yaratmak
Eğer sabah sana bir saat hediye edilseydi bu saati nasıl kullanırdın?
Gününüz başlarken mesajlarınızı kontrol etmek, e-postalarınıza cevap vermek, haberleri ve favori blogunuzu kontrol etmek gibi alışkanlıklara kendinizi kaptırmak oldukça kolaydır.
Binlerce küçük zararsız hareketle gününüzü boşa harcamak gayet basittir. Ama asıl gerekli olan eylemler erteleniyor!
Bulduğum çözüm, günün ilk saatini en güçlü saatiniz haline getirmenin üzerinde biraz çalışmak ve bu ilk saate kutsalmış gibi kıymetli davranarak gereksiz şeylerle harcamadan sadece en önemli, hayatı en çok etkileyen hareketlerle doldurmak.
En iyi hareketler içerisinde bunlar olabilir:
- Meditasyon yapmak
- Günlük tutmak
- Okumak
- Yazmak (ya da başka bir şekilde bir şeyler yaratmak)
- Pratik yapmak veya ders çalışmak
- Yoga pratiği yapmak
- Antrenman yapmak
- Günün en önemli işine odaklanmak
Bunlar gibi değerli hareketleri gerçekleştirebildiğim günler, bütün günüm değişiyor. Daha duyarlı oluyorum; daha diri, daha odaklı ve üretken oluyorum.
O ilk saati en kıymetli saat saymak, ona öyle davranırsam her saatin kıymetli olduğunu hatırlamama yardımcı oluyor. Çok da fazla saatimin kalmadığını, (Kaç saatim kaldığı hakkında en ufak fikrim yok!) her birini minnettarlık ve farkındalıkla yaşamam gerektiğini hatırlatıyor bana.
Neverfap Akademi mücadele ettiği konu neticesinde arama motorlarının sansürüne maruz kalmaktadır. Yeni içeriklerimizden habersiz kalmamak için Whatsapp duyuru kanalımıza katılın!
Duyuru kanalında numaranız gizli kalır, kimse numaranıza erişemez.
Benim Şu Anki İlk Saatim
Uyandığım vakit ve sabah rutinim yıllar boyunca değişime uğradı. Hiçbir zaman aynı kalmıyor, hatta bazen aylık olarak değişiyor. Ama işler düşüncesizliğe kaymaya başladığında kendimi geri odaklıyorum ve yararlı olduğunu düşündüğüm değerli bir rutin seçiyorum.
Kendi ilk saatimde yaptıklarım şunlar:
- Kısa bir meditasyon
- Yazmak
- Okumak
- Ders çalışmak
Buna sadece her hareketi olabildiğince kısa tutabilmek için başladım (yazmak dışında). Örnek olarak, yoga pratiği zaman içerisinde geliştirmek isteyebileceğim uzun bir egzersiz yerine sadece kısa bir poz serisi. Bir işe başlarken küçük küçük başlamanın alışkanlık oluşturmak için faydalı olduğu sonucuna vardım.
Kendi Güçlü İlk Saatini Oluşturmak
Tabii ki benimle aynı formülü seçmek zorunda değilsin. Asıl amaç senin hayatın için en güçlü olduğunu düşündüğün şeylerin farkına varmak ve bunları bu değerli saatin içerisine koymak.
Hangi karışımın senin için daha iyi olacağını bilemeyebilirsin tabii ki. Sadece bir şey seç ve dene. Güzel bir formül şunları içerebilir:
- Bir şekil meditasyon veya dışavurum, kendini yansıtma (şükran günlüğü örnek verilebilir)
- En önemli işin
- Odaklanma gerektiren bir şey: yaratmak, okumak veya ders çalışmak gibi
- Fiziksel bir şey: koşmak, yoga, antrenman, tai chi yapmak gibi
Ancak bunların hiçbiri değiştirilemez değil. Eğer bu ilk saatte odaklanamadığını fark ettiysen belki yürüyüş yapmak gibi fiziksel bir aktiviteyle geçirebilirsin. Fiziksel aktiviteden hoşlanmıyorsan belki de uzun zamandır ertelediğin bir işi (etrafı düzenlemek gibi) yaparak geçirebilirsin.
Kendine sorman gereken asıl soru şu: Eğer sabah sana bir saat hediye edilseydi bu saati nasıl kullanırdın? Gününde en büyük farkı ne yaratırdı?
O zaman dene. Rutini bir hafta dene ve ne olacağını gör. Gerekirse kendine göre ayarla.
Eğer sabah zaten acele içerisindeysen ve bunları yapacak vaktin yoksa biraz daha erken uyanmayı deneyebilirsin. Çoğumuzun az da olsa mesajlara ve internette bir şeylere bakmakla harcadığı ama başka şekillerde kullanabileceğimiz fazladan vakti olduğunu düşünüyorum. Bu kıymetli vakti küçük şeylerle harcamak yerine daha önemli, daha güçlü hareketler için geri kazan.
Neverfap Akademi ekibinden Semih Günlükçü’ye “zenhabits” kaynaklı çevirisinden dolayı teşekkür ederiz.
Güçlü sabahlar yaratmak gerçekten kaliteli bir gün için çok önemli.
Mesela benim güçlü sabah rutinim şu anlık;
1. Neverfap Akademi’den 1 adet makale okumak.
2. 10 dakika meditasyon yapmak.
3. 1 bölümlük kitap okumak, eğer bölüm çok uzunsa 10 – 20 sayfa aralığında okumak.