Merhaba değerli dostlarım. Mart ayı meydan okumasıyla birlikteyiz. Geçtiğimiz ay erken kalkma, rutin belirleme ve plan yapma üzerine durmuştuk. Bu ay bunların biraz ilerisine gidip hep beraber güzel rutinler kazanacağız.
Güne güzel başlamak bizim için çok önemli. Geç yatıp geç kalktığınız ve tüm gün uykulu uykulu gezdiğiniz günleri düşünürseniz bana katılacağınızı düşünüyorum.
Bi tarafta öğleye doğru yorgun, uykusuz bir şekilde kalkan diğer tarafta da erken yatıp erken kalkan ve uykulu halinden kısa bir sürede kurtulan ve işlerine başlayan tipleme bulunuyor. Hangi tarafta olmak isterdiniz?
Güne erken bir şekilde güzel rutinlerle başlamak bizim için gerçekten çok önemli. Her ay kolaylıkla gerçekleştirebileceğimiz şeyleri meydan okumalarına ekleme sebebimiz de bu rutinleri sağlıklı bir şekilde oturtmanızı sağlamak.
Bu ay kazanacağımız alışkanlıkları aktif ve pasif olmak üzere ikiye ayırdık.
Aktif olanlar: En önemli işlerin sabah yapılması, her gün 5 dakika meditasyon yapılması, hali hazırda meditasyon alışkanlığını oturtmuş dostlarımız mevcut sürelerine 5 dakika ekleyebilirler, düzenli olarak odanın temizlenmesi.
Pasif alışkanlıklarımızsa şöyle olacak: Yatmadan önceki son ve uyandıktan sonraki ilk 30 dakikayı telefona bakmadan geçirmek ve sosyal medya kullanımını sınırlandırmak.
Önemli İşlerin Sabah Yapılması
Rasyonel canlılar olduğumuzu sansak da daha çok algılarıyla hareket eden canlılarız. Ve bu algılar genellikle hakikatten bağımsız oluyor. Çok çalıştığımızı sanarken aslında hiç çalışmamış ya da hiç çalışmadığımızı sanarken aslında çok çalışmış olabiliyoruz. Algımıza hapsolmamak için yapılacak şeyleri geçtiğimiz ay yazdık.
Bu ay da bir gece önceden belirleyip ve gözümüzde sadece birkaç saniye harcıyarak nasıl yapacağımızı hayal ettiğimiz görevleri sabah ilk iş olarak yapacağız. Bir işi tamamlamanın verdiği hazzı yaşamak ve erteleyince bizi gün boyunca kovalayacak bir işi sabahın ilk saatlerinde tamamlamak bizi daha ilk günden iyi hissettirecek.
Her Gün 5 Dakika Meditasyon Yapılması
Meditasyon dikkat odağımızı kendimize çektiğimiz ve düşüncelerimizdeki kontrolü ve anda kalma becerisini arttırdığımız çok basit ve güçlü aktivitedir. Neverfap sürecinde meditasyona başlayan arkadaşlarımız krizlerini daha iyi yönettiklerini bildirmekteler.
Şunu belirtmemiz gerek ki meditasyon sırasında hiçbir şeye ibadet edilmez, kişi sadece kendine yoğunlaşır. İbadetler de bir çeşit meditasyon olarak kabul edilse de meditasyon bir ibadet değildir.
Hiç meditasyon yapmadıysanız Nefes Meditasyonu Youtube kanalının rehberli videolarıyla başlayabilirsiniz. Hali hazırda meditasyon yapıyorsanız süresini 5 dakika arttırmanız iyi olacaktır.
Düzenli Temizlik Yapmak
Ünlü fizikçi Richard Feynman’ın da uyguladığı bir yöntem olan kendini mikro akışa sokmak zihnimizin sakinleşmesi için çok faydalı. Feynman zamanında kendisini oyalamak için verilen görevleri yapmayıp bunun yerine iş yerindeki tadilat işleriyle ilgilenmiş. Bizim için birkaç günde bir odamızı temizlemek, bulaşıkları yıkamak bizim mikro akışımız olacaktır.
Son ve İlk 30 Dakika Telefona Bakmamak ve Sosyal Medyayı Sınırlandırmak
Telefon kullanımı konusunda bilincimiz giderek artıyor. Yatmadan önceki ve kalktıktan sonraki telefon kullanımının hayat kalitemize zarar verdiğini artık biliyoruz. Başarılı kişilerin de rutinlerinden biri olan telefon kullanımını sınırlandırmak artık bizim de hayatımızda uygulamamız gerek bir pasif alışkanlık.
Bu pasif alışkanlığı kazanmak adına Digital Detox gibi uygulamalardan yardım alabiliriz. Ben uyku saatimin bir saat öncesinde başlayan ve uyanma saatimden 3 saat sonra biten bir detox programlıyorum. Bu alışkanlığı kazanmış olsam da tekrardan bu saatlerde telefon kullanımına düşmemi çok güzel bir şekilde engelliyor.
Ayrıca uygulama içindeki beyaz listeye eklenen uygulamalar detox sırasında kullanılabiliyor. Örneğin meditasyon yapmak için Youtube ve Pomodoro planlaması için Goodtime uygulaması benim için beyaz listede. Bu listeyi kendi ihtiyaçlarınıza göre hazırlayabilirsiniz.
Bu ay tavsiye kitap, film ve belgesellerimiz şöyle:
Kitap: Beyaz Zambaklar Ülkesinde ve Ustalık Gerektiren Kafaya Takmam Sanatı
Film: Fight Club ve Sosyal Ağ. Fight Club’ı geçmişte izlemiş olabilirsiniz, birkaç derin incelemesine baktıktan sonra tekrar izlemek size “ben bunları nasıl kaçırmışım dedirtecektir”
Belgesel: Sosyal İkilem. Mutlaka ama mutlaka izleyin.
Hepinize sağlıklı, mutlu ve başarılı bir ay dilerim.
Topluluk gruplarımıza halen katılamdıysanız mart ayında katılarak güzel bir başlangıç yapabilirsiniz. Sizlere destek olmak için sürecinde başarılı kişiler arasından seçilen ve güçlü iletişime sahip moderatörlerimiz her zaman yanınızda olacaktır.
Sevgilerle.