Kişisel Gelişim için doğru yaklaşımlar

Kişisel Gelişim İçin Doğru Yaklaşımlar

Kişisel gelişim konusunda en sağlıklı yaklaşım size en uygun olanları hayatınıza uygulamaktır. Fakat en uygunu nasıl bulacaksınız? Açıkçası, kişisel gelişim konusunda her yaklaşıma uyan tek bir boyut yoktur. Bu yüzden hayatınıza uygun olan kişisel gelişim dallarını bulmak için biraz deneme yanılma yoluna başvurmanız gerekebilir. Aynı zamanda, etkili kişisel gelişim yolunuzda aklınızda bulundurmanız gereken bazı temel özellikler vardır.

Kademeli İlerleme

Kişisel gelişim konusu aceleye gelmez. Başarı olasılığınızı arttırmak için kademeli bir gelişim içeren kişisel gelişim yaklaşımlarına odaklanın. Bu yaklaşım basitçe şöyledir; değiştireceğiniz ya da öğreneceğiniz yalnızca bir şeye odaklanın ve onu hayatınıza uygulamadan bir sonraki adıma geçmeyin. Bu şekilde, kademeli kişisel gelişim yöntemi genellikle yapacağınız şeyleri kolay adımlara böler.

Mesela, zihinsel ve fiziksel sağlığınız için haftada üç gün spor salonuna gitmeyi planlamak başlangıçta çok büyük bir adım gibi gelebilir. Bunun yerine kademeli bir plan uygularsanız; önce spor salonunda giyeceğiniz kıyafetleri seçersiniz, gideceğiniz günleri ve saatleri planlarsınız ve de gittiğinizde güzel bir planınız olması için yapacağınız hareketleri önceden planlayabilirsiniz.

Kademeli kişisel gelişim yönteminin bir diğer yolu da, olumlu yönde yapabileceğiniz çok küçük değişiklikleri ya da her seferinde çok küçük bir adımın nasıl iyileştirilebileceğini düşünmektir. Mesela eğer daha sosyal bir insan olmak istiyorsanız kendinize he ay yeni bir kişiyle tanışma görevi verebilirsiniz.

Hayatınıza uygulayabileceğiniz daha da iyi bir değişiklik şudur ki, sizden sürekli bir çaba istemeyen, onun yerine tek seferlik bir uygulama gerektiren şeyler yapmak. Mesela, her çarşamba düzenli olarak toplanan bir kulübe katılmak, her hafta ya da her ay yeni planlar yapmak ve yeni insanlarla tanışmak için çaba harcamadan dışarı çıkmak ve sosyalleşmek demektir.

Hedef Odaklı Olmak

Eğer aklınızda bir hedef yoksa kişisel gelişim arayışına girmenin pek de bir anlamı yoktur. Her halükarda sizin için ilgi çekici ve ulaşılabilir hissettiren bir hedef seçmeniz önemlidir. Bu genellikle, büyük “rüya” bir hedef belirlemek sonra da bu büyük hedefe ulaşmak için yapılması gereken şeylerden oluşan küçük hedefleri belirlemek anlamına gelir.

Sorumluluk

En iyi kişisel gelişim planları sizin tarafınızdan bir bağlılık gerektirir. Bu bağlılığı belirlemenin en iyi yolu yazmak ya da size yakın olan birine bunu söyleyip, söz vermektir. Tabii bu kişinin sorumluluk bilinci olan bir kişi olması daha iyi olur.

Buna şöyle bir örnek verebiliriz:

“Her sabah zihinsel sağlığım için beş dakika meditasyon yapacağım ve meditasyondan sonra da kendime bir olumlamayı tekrar edeceğim. Bu hayatıma farkındalık katmam gereken büyük bir hedefin bir parçası. Bunu, güne kendimi hazırlamama yardımcı olması, istediğim şeyleri başarabileceğimi kendime hatırlatmak ve stresimi azaltmak için yapacağım. Ve bunu yapacağıma söz veriyorum.”

Engelleyiciler İçin Plan Yapın

Hedefler belirleyip planlar yaptığınızda yolunuza her zaman engeller çıkacaktır. Hedefinize ilerleyebilmek için, karşılaşmanız muhtemel engelleri belirlemeli ve bunlarla başa çıkmanız için bir plan yapmalısınız.

En iyi kişisel gelişim yaklaşımları; işlerin her zaman sorunsuz gitmeyeceğini anlamayı ve bu sorunlara göre planınızda değişiklikler yapmanız gerekebileceğini bilmeyi içerir.

Başarılar İçin Ödül

Kendinizi geliştiriyor olmak zaten bir ödüldür tabii fakat birçok kişisel gelişim yaklaşımı başarılar için ödüller içerir.

Mesela kilo vermeyi, yemek haricinde bir ödül ile ödüllendirebilirsiniz. Zihinsel iyileşme konusunda kendini geliştirmenin ödülleri, sizi motive eden her şeyi içerebilir. Bunun ne olacağına karar vermek size kalmış.

Kanıta Dayalı Bilgiler

Belki de en önemlisi; En sağlıklı kişisel gelişim yaklaşımları bilimsel temellere dayanır. Mucize tedaviler vaat eden “guruları” takip etmek cazip gelse de iyi bir şekilde denetlenmiş araştırmalar ile desteklenen yaklaşımlar, size en iyi faydaları sağlayabilecek olanlardır.

Bilişsel Davranışçı Terapi teknikleri buna iyi bir örnektir. Bu teknikleri destekleyen sağlam araştırma kanıtları vardır, bu nedenle bu yaklaşımın işe yarar bir yaklaşım olduğunu bilerek rahatça kullanabilirsiniz.

Eğer araştırmalara dayanarak hayatınızda yapabileceğiniz değişiklikler hakkında daha fazlasını öğrenmek isterseniz, Richard Wiseman‘ın “59 Saniye” adlı kitabı araştırma kanıtlarına dayanarak bir dakikadan kısa sürede hayatınızı nasıl değiştireceğinize dair ipuçları ile araştırmaları pratiğe dönüştürüyor.

Kişiye Özel 

Bir yaklaşım ne kadar iyi araştırılmış olursa olsun sizin için uygun değilse, size hiçbir katkı sağlamaz. Her birimizin –normal olarak- kişisel gelişim yaklaşımımızı etkileyecek kişilik, kültür vs. gibi benzersiz durumları var. Arkadaşınızda işe yarayan şeyin sizde de işe yaraması gerekmez.

Bu genellikle bir içgüdüye ya da belirli bir yaklaşımdaki rahatlık seviyesine göre de değişir. Güzel sanatlarla ilgilenen bir insansanız mandalaları boyamak (farklı şekilleri boyama) gibi sanat temalı hobiler edinebilirsiniz. Daha sayısal düşünen bir insansanız davranışlarınızı takip etmenizi ya da başarıyı somut bir şekilde ölçebileceğiniz yaklaşımlardan hoşlanabilirsiniz. Hobileri ve yaklaşımları deneme yanılma yoluyla veya kendinizi değerlendirerek çözebilir ve kişisel özellikleriniz uygun hobiler, alışkanlıklar edinmeye çalışabilirsiniz.

Öz Farkındalık 

Bir koç veya terapist ile çalışmadığınız sürece, kişisel gelişiminiz için planlar yapmak sizin işinizdir. Ve eğer en başta neyin yanlış olduğu, neyin değişmesi gerektiği konularında öz farkındalığa sahip değilseniz kişisel gelişim planları yapmanız oldukça zordur.

Genelde öz farkındalık 3 alanda incelenir; fiziksel, kavramsal ve duygusal. Hayatınızda değiştirmek için mücadele ettiğiniz alanları tanıdığınızda ve kendinizi sevdiğinizde değişim için daha iyi planlar yapabilirsiniz. Yani en sağlıklı kişisel gelişim planları, bir nefes alıp kendinizin farkında olduğunuz zaman yapacağınız planlardır.

Örneğin, hayatınızdaki düzensizlikten yakınıyorsanız ve bunu değiştirmek istiyorsanız bir kişisel gelişim planına başlamadan önce sahip olduğunuz düşünceleri (örneğin ben dağınık biriyim), bu düşüncelerin size nasıl hissettirdiğini (örneğin asla düzenli olamayacağım) ve bunun fiziksel olarak nasıl sonuçlandığını (örneğin her zaman kendimi yorgun hissediyorum, başlamak için enerjiyi bulamıyorum.) tespit edin.

Kendinize karşı dürüst ve şefkatli olmak sizin ve hedefleriniz arasında duran sorunları çözmeniz için plan yapmanıza olanak sağlar.

Olumlu Düşün​

Size iyimserlik katan kişisel gelişim yolu, genellikle başvurulabilecek en sağlıklı yoldur. Genel anlamda, bir tür olumlama, farkındalık ve öz farkındalık içeren yaklaşımların, olumlu düşünmeyi geliştirmesi daha olasıdır. Pozitif psikoloji olarak bilinen psikoloji dalına dayanan yaklaşımlar, kendini geliştirmenin bu yönüne odaklanır. İyimserliğe odaklanmak istiyorsanız bu alandaki yaklaşımları ve önerileri araştırabilirsiniz.

Sağlıklı bir kişisel gelişim yaklaşımının yukarıdaki adımlarına ek olarak, gelişiminizi bu süreçte her zaman düzenlemelere ve güncellemelere açık tutmanız iyi olacaktır. Daha önceki başarı ve hatalarınızı düşünerek neyin iyi, neyin kötü, neyin doğru gittiğini ve gelecekte işlerin nasıl gidebileceğini nelerin değişip nelerin eklenebileceğini değerlendirebilirsiniz.

Son olarak, ne kadar küçük adımlar olursa olsun veya ne kadar uzun sürerse sürsün, olumlu yöndeki herhangi bir hareketin ilerleme olduğunu unutmayın. Yatırdığınız zaman ve çaba sonunda ödüllendirilecektir. Kendinize ve planınıza güvenin.

5 4 votes
Makale Değerlendirmesi
Subscribe
Bildir
guest
2 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
hakan
hakan
2 yıl önce

teşekkürler yardımlarınız için

Kadir Demir
Kadir Demir
9 ay önce

Çok iyi bir rehber niteliğinde bir yazı olmuş. Teşekkürler ❤️