Hayatımızı ve var olan düzenimizi göz önüne aldığımızda kitap okumak için vaktimiz çok sınırlı kalıyor ve kitap okuma motivasyonumuz düşebiliyor. Ancak hayatımızda ufak değişikliklerle ve alışkanlıklarla daha fazla kitap okumanın önünü açabiliriz. Bu sayede okuduğumuz kitapların sayısını arttırabilir ve zaman kaynaklı problemleri biraz olsun azaltabiliriz elbette. İşte bu yazımızda sizlere daha fazla kitap okumanıza yardımcı olacak ipuçları;
1. Kitap okuma hedefi belirlemek motivasyon sağlar.
Hedeflerinizi yıllık, aylık ve günlük okunacak kitap/sayfa ya da dakika sayısı olarak belirlemek sizi motive edecektir. Bu sayede hedefinize ulaşmak için içinizde daha fazla kitap okuma isteği uyanacaktır.
2. Sevdiğiniz kitap türleri ile başlayın.
Kişisel gelişim kitapları faydalıdır ancak içinizden kişisel gelişim kitabı okumak gelmiyorsa veya çok satan kitaplar arasında olduğu için okuyacaksanız bırakın kalsın. Sevdiğiniz türlerden başlamak kitap okuma alışkanlığınızı devam ettirme konusunda sizlere yardımcı olacaktır.
3. Yanınızda her zaman bir kitap bulundurun.
Gitmek istediğiniz yere kitap ile gitmek, boş anlarınızda okumak için bir fırsat olduğunu aklınıza getirecektir. Bu sayede sosyal medyada vakit geçirmeden önce aklınızda ikinci bir seçenekte bulunmuş olacaktır. Ufak zaman dilimlerini telefon ile harcamak yerine kitap okuyarak değerlendirebilirsiniz.
4. Fiziksel kitaplar yerine E-kitap tercih edebilirsiniz.
Eğer yanınızda kitap bulundurmak zor geliyor veya unutuyorsanız e-kitap tercih edebilirsiniz. Kimi dostlarımız için basılı kitabın yerini tutmasa da kitap taşımanın problemlerine çözüm olmakta kolaylık sağlar. Ayrıca çok daha fazla kitabı yanınızda taşımaya imkan sağladığı için kitaplar arası geçiş yapmak için daha pratiktir.
5. Kitap okumaya özel zaman ayırın.
Kitap okumayı boş zamanları doldurma aracı görmek yerine özel vakit ayrılması gereken bir eylem olarak görürseniz size faydası olmayan alışkanlıklarınızdan kısarak kitaplar ile daha fazla zaman geçirmenize yardımcı olur. Aynı zamanda bilgisayar, telefon ve televizyon gibi dikkatimizi dağıtacak tüm aygıtlardan uzaklaşmamız kitaba olan odaklanmamızı arttırır. Bu sayede daha fazla kitap okumanın keyfine varabiliriz.
6. Okuma zorunluluğundan kurtulun, kendinize bunu bir iyilik olarak görün.
Okumak kendiniz ve hayatınız için yapacağınız en büyük iyiliklerden birisi. Bunu bir zorunluluk olarak görmek yerine bir iyilik olarak düşünürseniz okumaktan zevk alıp daha fazla kitap okumanın önünü açarsınız.
7. Kitap önerilerine çok fazla kulak asmayın.
Kitap önerileri genelde okuyucuların okumuş oldukları kitaplar içinden faydalı bulduklarını önermesi ile ortaya çıkar. Ancak her kitap her insana hitap etmeyeceği için bu sizde ters tepip sizi okumaktan soğutabilir. Bu yüzden kitap önerilerini görüp hemen almak yerine bir fikir edinmesi için kullanırsanız bu sizlere daha çok yardımcı olacaktır.
8. Okuduğunuz kitap sizi sarmıyorsa, başka bir kitaba geçin.
Denildiği gibi, her kitap herkese hitap edecek diye bir kural yok. Eğer okuduğunuz kitap sizi sarmıyorsa o kitapla zaman harcayıp zamanınızı boşa harcamayın. Belki o kitap için uygun bir zaman değildir, belki de o kitabı okumak için demlenmeniz gerekiyordur.
9. Belli saatlerde kitap okumayı alışkanlık haline getirin.
Belli saatlerde kitap okumayı alışkanlık haline getirirseniz zamanla kendinizi o saatlerde okuma içinde bulacaksınız.
10. Verimli kitap okuma yöntemlerini araştırın.
Nasıl verimli kitap okuyacağınız öğrenirseniz bu hem kitaba daha fazla odaklanırsınız hem de daha fazla bilginin öğrenilip akılda kalmasını sağlayacaktır. Verimli nasıl kitap okunacağını merak ediyorsanız bununla ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
11. Kitap okumayı oyun haline getirin, kendinizi ödüllendirin.
Genelde kitap okumak sıkıcı bir iş olarak görülür. Fakat bu durum böyle olmak zorunda değil. Günlük ve aylık okuma hedeflerinize çıktıktan sonra kendinizi ödüllendirmeniz sizi motive ederek daha fazla kitap okumanın yolunu açacak. Kitap okumak oyunlaştıkça daha fazla kitap okumak isteyeceksiniz.
12. Pomodoro Tekniğini deneyin.
Pomodoro tekniği, 25 dakika çalışma için ve 5 dakika mola verdiğimiz bir çalışma tekniğidir. Bu tekniği ders çalışırken veya diğer sorumluklarımız için olduğu gibi kitap okumak için de kullanabiliriz. Böylelikle kitap okurken daha iyi odaklanabiliriz.
13. Çapraz okuma yöntemini uygulayın.
Çapraz okuma yöntemi kısaca aynı anda iki farklı kitabın birden okunması durumudur. Kimileri tek bir kitap üzerinden gitmeyi verimli bulsa da bilim adamları ve akademisyenler bu yöntemi sıkça kullanır. Bu yöntem ile daha fazla kitap okumanın keyfine varabileceksiniz. Çapraz okuma yönetiminin nasıl yapılacağı konusunda bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
14. Kitaplığınızı sürekli güncelleyin.
Kitaplıklar genelde okunduktan sonra durağan bir hale geldiği için sıkıcı bir yer halini alabiliyor. Ancak kitaplığınıza eklemeler veya çıkarmalar yaparak güncel tutarsanız kitap okumak sizin için dinamik bir hal alacak ve sıkıcı bir hal olmaktan çıkacaktır.
15. Rahatlayın ve kitap okumanın tadını çıkarın.
Kitap okumak hem faydalı hem de eğlencelidir. Ancak öncelikli amacımız daha fazla kitap okumak olursa okumaktan zevk almak yerine bu zamanla işkence halini alır. Onun yerine rahatlayıp okuduğunuz kitabın tadını çıkarırsanız sayfaların kendiliğinden aktığını ve çabuk bir şekilde kitabın sonuna geldiğinizi göreceksiniz.