Ülkece zor bir dönemden geçiyoruz. Bu dönemi en az hasarla ve en hızlı şekilde atlatabilmemiz için bir yazı hazırladık. Umarım faydalı olur.
Kendi Ruh Sağlığınız Öncelikli
- Anormal duruma verdiğiniz normal tepkileri kanıksamayın. Yaşadığımız anormal bir durum ve böyle bir durumda kendimizi korkmuş, aşırı stresli, telaş içinde hissedebiliriz. Yaşadığımız durumun zor bir durum olduğunu kabullenin.
- Meşguliyetlerinizden vazgeçmeyin, kontrolü sağlayın. Hayatınızda hala işe ya da okula gitmek, yemek yapmak gibi devam edebileceğiniz rutinler var. Eğer bunlar yoksa yardım faaliyetlerine katılın. Kötü düşünceler arasında kaybolmak yerine fiziksel olarak efor sarf edebileceğiniz faaliyetlere katılın.
- Kendinizi ihmal etmeyin. Düzenli beslenin, yürüyüşe çıkın, düzenli egzersiz yapın ve bolca dinlenin. Özellikle yardım faaliyetlerindeyseniz beslenme ve dinlenme ihtiyaçlarınızı ihmal etmeyin. Depremzedelere yardımcı olabilmek için iyi durumda olmalısınız.
- İmkanınız varsa destek faaliyetlerine katılın. Sağ kalanlara yardım etmek için AFAD, Kızılay ve Ahbap gibi birçok sivil toplum kuruluşu bulunmaktadır. Bu kurumlara katkıda bulunmak ve gönüllülük faaliyetlerine katılmak afet bölgelerine yardımcı olmanızı sağlayabilir. Elinizden geleni yapmak ruhsal sağlığınıza destek olabilir.
- Bir süre haberleri takip etmeye ara verin. Felaketten görüntülerin sürekli tekrarlarını izlemek stres seviyesini artırabilir. Özellikle deprem bölgesinde yakınlarınız varsa her ne kadar gelişmelerden haberdar olmak isteseniz de haberleri takip etmeye bir süreliğine de olsa ara vermek stres azaltmaya yardımcı olabilir.
Depremzedeler İçin Ne Yapabilirsiniz?
Maddi bağışta bulunmak oldukça yardımcı olacaktır ancak yapabileceğimiz şeyler bununla sınırlı değil. İşte sizin yardım edebileceğiniz başka yollar;
- Afet eğitiminiz yoksa ve bir kuruluşa bağlı değilseniz afet bölgesine gitmeyin. Yardımcı olmak istersen bireysel olarak gösterdiğiniz çabalar yardımdan çok zarara neden olabilir. Orada şahsi ihtiyaçlarınız olacağını unutmayın. Bunun için afet eğitiminiz yoksa ve bir kuruluşa bağlı değilseniz ferdi atılımlarda bulunmayın. Eğitiminiz varsa Afad gibi kuruluşlarla iletişime geçin.
- Yiyecek, giysi ve başka şeyler bağışlayın. Neye ihtiyaçları olduğunu öğrenmek için internetten AFAD’ın sitesine, Kızılay’ın sitesine bakabilir ya da ikamet ettiğiniz yerdeki belediye ve valiliğinize giderek öğrenebilirsiniz. Bağış yapmadan önce neye ihtiyaç olduğunu araştırın ve buna göre bağış yapın.
- Yardımların ulaşması için gönüllü olun. Bağışların paketlenmesi, araçlara yüklenmesi ve depremzedelere ulaştırılması için ilçenizdeki yardım faaliyetlerine katılın. Yardım faaliyetlerinin merkezi bir STK’ya ya da devlet kurumuna bağlı olduğuna dikkat edin.
- Bağışta bulunmayı teşvik edin. Fiziksel ve sanal çevrenizle Afad, Kızılay, Ahbap gibi güvenilir STK’ların ve kuruluşların bağış bilgilerini paylaşın. Şirketlerden, işletmelerden bağışta bulunmalarını isteyin. Neverfap Akademi geçtiğimiz ay elde ettiği tüm gelirleri bağışlamıştır. Bunu NFA’dan kat kat büyük işletmelerin de yapması için talepte bulunun.
- Yardım bilgilerini teyitleyin. İnternette çok sayıda yalan haber dönüyor. Bulunduğunuz gruplardaki haberleri doğrulayın, yanlış haberleri yöneticilere bildirin.
Ailelere Tavsiye
Eğer çocuklarınız olan bitenin farkındaysa, ne duydukları ve nasıl hissettikleri hakkında onlarla konuşun. Başkalarının neyle mücadele ettiğini duymak çocukları streslendirebilir, üzebilir veya endişelendirebilir. Çocukların bu duygularla baş edebilmeleri için onları sakince dinleyin. Nasıl hissettiklerini söylemelerine izin verin. Hissettikleri şeylerin normal olduğunu söyleyin. Güvende hissetmelerine yardımcı olun. Zamanı geldiğindeyse ailenizin nasıl yardım edebileceği hakkında konuşabilirsiniz. Çocuklarınıza duygularını nasıl yararlı davranışlara dönüştüreceklerini gösterdiğinizde bir fark yaratabileceklerini öğrenecekler.
Tüm Türkiye olarak zor bir dönemden geçiyoruz. Bu zorlu dönemi birbirimize destek olarak atlatacağız. Aşağıda faydalı siteler: