minimalizm nedir minimalizme kucuk bir giris

Minimalizm Nedir? Minimalizme Küçük Bir Giriş

“Sadelik, berraklık, yalnızlık: Bunlar hayatımıza güç, canlılık ve neşe veren nitelikler olmakla birlikte muhteşem bir sanat eserinin nitelikleridir.” —Richard Holloway

Sıklıkla “Minimalizm nedir?” sorusuyla karşı karşıya kalıyorum.  Bu yıllardır tanıdığım insanlardan da henüz yeni tanıştığım insanlardan da duyduğum bir soru.

Onlara sıklıkla kısa ve sade bir açıklamayla cevap veriyorum:


Minimalizm Daha Az “Varlığa” Sahip Olmaktır.

Daha önce bahsettiğim gibi minimalizm gerçekten ihtiyacım olan şeylerle, yani amacımı destekleyen şeylerle yaşamaktır. İhtiyaç fazlası olan şeylerin dikkat dağıtıcılığını hayatımdan çıkarıyorum ve bu sayede benim için gerçekten önemli olan şeylere daha iyi odaklanabiliyorum.

Bu benim kısa, ve öz cevabım.

Fakat sıklıkla daha derin bir cevap vermek istiyorum. İnsanlar sade yaşamı daha iyi anlamak için birbirini takip eden sorular sordukları zaman şunları da eklemek istiyorum:

Bu Bir Amaçtır.

Özellikleri sadelik, amaç ve gerekliliktir. Temelde minimalist olmak en çok değer verdiğimiz şeyleri kasıtlı olarak terfi ettirirken bizi değer verdiğimiz şeylerden uzaklaştıran her şeyi hayatımızdan çıkarmaktır.

Bizi amaç odaklı olmaya iten bir yaşamdır. Sonuç olarak bu yaşam biçimi hayatınızın tüm yönlerinde gelişmelere sebep olur.

Aynı insanlar olmadığımız için amaçsallık herkes için farklıdır. Fakat hepimizin daha derine dalmasını ve daha iyi bir içgörüyle değerlerimizi ve tutkularımızı sorgulamamızı gerektirir.


Minimalizm Bitmez Sahip Olma Arzusundan Uzak Olmaktır.

Modern kültür, iyi bir hayata sahip olmak için mümkün olduğu kadar fazla varlığa sahip olmayı ve  bir şeyleri biriktirmeyi bir amaç haline getirdi. Onlar daha çok şeye sahip olmanın daha iyi olduğuna ve mutluluğun market raflarından satın alınabileceğine inandırılmışlardır.

Fakat yanlış biliyorlar. Minimalizme sarılmak sizi tüketim tutkusundan ve sahip olma arzusundan kurtarır. Minimalizm tüketim çılgınlığının monotonluğunun dışında kalmak ve mutluluğu başka yerde aramaya cesaret etmektir. Minimalizm insan ilişkilerini, deneyimleri ve ruhsal iyiliği önemsemektedir. Minimalizm hep sahip olduğumuz şeyleri görmemizi ve tatminkar olmamızı sağlar.

Bunu uygulayarak daha verimli bir hayat yaşayabiliriz.


Minimalizm Modern Çılgınlıktan Kurulmaktır.

Dünyamız hummalı bir tempo içinde dönüp duruyor. Çok aceleci, çok telaşlı ve çok stresliyiz. Faturalarımızı ödeyebilmek için saatlerce tutkuyla çalışıyoruz. Ancak her gün daha fazla borç batağına saplanıyoruz. Bir aktiviteden diğerine koşturuyoruz, hatta birden fazla işi bir arada yapıyoruz ama hiçbir şeyi tam anlamıyla yapamıyoruz. Cep telefonlarımız vasıtasıyla diğer insanlarla sürekli bir iletişim halinde kalıyoruz. Ancak gerçekten hayatımıza anlam katabilecek ilişkileri ıskalıyoruz.

Bir minimalist olmak hayatımızı yavaşlatır ve bizi modern bir salgın olan daha hızlı yaşama illetinden  kurtarır. Minimalizm bu salgınla olan bağınızı koparmayı size sunar. Minimalizm önemsiz şeyleri hayatınızdan çıkarırken sadece birincil önemdeki şeyleri hayatınızda  tutmanızı amaçlar. Minimalizm hayatınıza değer katacak maksatlı çabalara değer verir.


Minimalizm İkiyüzlülükten Kurtulmaktır.

Hiç kimse bunu kasıtlı olarak seçmese de çoğu insan ikiyüzlü hayatlar yaşıyorlar. Aileleriyle birlikte bir hayat, iş arkadaşlarıyla birlikte başka bir hayat, komşularıyla birlikte bambaşka bir hayat yaşıyorlar. Seçtikleri yaşam tarzı, içinde bulundukları koşullara bağlı olarak dışa yönelik belirli bir imaj göstermeleri gerekmektedir. Bu insanlar, reklam şirketlerinin ve onların müşterilerinin istekleri doğrultusunda bunu yapmaya itilmişlerdir.

Öte yandan sade bir yaşam ahenkli ve istikrarlıdır. Minimalizm durum ne olursa olsun tamamıyla uygulanabilir ve eşit şekilde her koşulda yansıtılabilen bir hayat tarzıdır. Cuma akşamında, Pazar sabahında ve pazartesi sabahında aynı hayatı yaşamaktır.  Ölçülü, itibarlı ve dalgalanmayan bir hayat tarzıdır. Bütün şartlar altında uygulanabilir, dürüst ve şeffaf bir yaşam biçimidir.


Minimalizm ve Popüler Kültür

Ünlüleri idol haline getiren bir dünyada yaşıyoruz. Dergiler onların fotoğraflarını çekiyor, radyolar onlarla röportaj yapıyor ve televizyonlar onların görüntülerini yayınlıyor. Onların hayatı yaşanabilecek en güzel hayat gibi sunuluyor ve insanlar tarafından gıpta edilerek izleniyor.  Sade hayatlar yaşayan insanlar medya tarafından aynı şekilde öne çıkarılmıyor. Çünkü onlar, şirketler ve politikacılar tarafından desteklenen tüketim kültürüne uymamaktadır. Yine de sade hayatlar yaşayan insanlar da ilgi çekici ve cazip hayatlar yaşıyorlar.

İnsanların çoğu başarının, cazibenin ve şöhretin peşinde koşarken , minimalizm bize daha küçük, daha sessiz ve daha sakin bir tonla seslenmektedir. Bizi daha yavaş hareket etmeye, daha az tüketmeye fakat daha fazla eğlenmeye çağırmaktadır. Sadeleştirilmiş bir hayat yaşayan biriyle karşılaştığımız zaman başından beri yanlış şeylerin peşinde koştuğumuzu fark ederiz.

Minimalizm Tamamıyla Başarılabilir Bir Süreçtir.

Benim ailem bunun yaşayan kanıtıdır. Biz de tıpkı sizin gibi maaşlarının ve kredi kartlarının izin verdiği ölçüde bulabildiği her şeyi biriktiren dört kişilik bir aileydik. Daha sonra minimalizmi keşfettik. Minimalist yaşama sarıldık ve asla önceki yaşam tarzımıza dönmedik.  Biz tamamen erişilebilir ve eşsiz bir sade yaşamın isteyen herkes için mümkün olduğunun yaşayan bir kanıtıyız.

Sonuç olarak, minimalizm kalbimizin en başından beri aradığı her şeyi size vadediyor. Tabii ki bunu uygulamak ve uygulama şekli size kalmış. Herkesin farklı hayatları, yaşam tarzları, kişilikleri ve konumları var. Herkesin minimalizmi hayatına sokma ve uygulama süreci farklı ve kişiye özel olabilir. Fakat burada aynı şeyleri uygulamaya çalışmak yerine temel kavramı ve temel felsefeyi hayatımıza katmaya çalışırsak bunun etkilerini kısa sürede görebileceğimizi düşünüyorum.


Neverfap Çeviri Ekibi’nden Furkan Yıldırım’a “becomingminimalist.com” kaynaklı çevirisinden ötürü teşekkür ederiz.


5 1 vote
Makale Değerlendirmesi
Subscribe
Bildir
guest
2 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
SDG
SDG
2 yıl önce

Konuyla alakalı güzel bir yazı olmuş, çeviri yapılırken cümlelerdeki yüklemlerin kimi zaman -ler -lar ekini almayacağına dikkat edilmesinin yazının akıcılığını daha iyi hale getireceğini düşünüyorum.

Anatolian K
Anatolian K
1 yıl önce

Harikasınız. En güzel faydalı önemli konuları hazırlayıp bize sunuyorsunuz. Hakkınız ödenemez.