verimli kitap okuma

6 Teknikle Verimli Kitap Okuma

Kişisel gelişim yolunuzdaki atacağınız en önemli adım kitap okumaya başlamaktır. Ben 15 yaşıma kadar kitap okumadım. Babamın zorla dayattığı kitaplar beni kitap okumaktan soğutmuştu. Kitap okumaya “Ezel” dizisi ile başladım. Bilek gücünün yetmeyeceğini anlayan Ramiz Karaeski’nin kitaplar alıp okuması beni resmen uyandırdı. Dünyada iz bırakmış büyük adamların da çok fazla kitap okuduğunu biliyordum. Gelişmek ve büyük işler başarmak için kitap okumak gerekliydi.

Genel kültür dediğimiz uzun sürede kazanılan yüksek bilgi birikimine ulaşmak için gezmeli, izlemeli, yaşamalı ve okumalısınız. Gazete, kitap, dergi; her her şeyi okumalısınız. Bu yazımızın konusu kitap okumak. Uzun süredir çok fazla kitap okuyorum. Çocukluğumda kitaplardan soğumuş birisi olduğumdan sizin nasıl başlayacağınızı çok iyi biliyorum. İşte kitap okumakla ilgili size vereceğim 6 tavsiye ve kitap önerilerim.

1. Sevdiğiniz Türleri Keşfedin

Hiç kitap okuma alışkanlığınız yoksa kitap okumaya Savaş ve Barış ile başlamanız sizi sıkacaktır. Tavsiyem Olasılıksız, Sherlock Holmes gibi kitaplarla başlamanız. Bir süre sonra ağzınızın tadı oturacaktır ve seviyenizi ilerleteceksiniz.

2. Çeşitli Türleri Okuyun

Sadece roman ya da sadece tarih okumayın. Kişisel gelişim, roman, şiir, tarih, siyasi kitaplar da okuyun. İlgi alanınıza göre felsefi ve psikoloji türleri de ekleyebilirsiniz. Ben bir ay içerisinde bir şiir, bir roman, bir tarih ve bir siyasi kitap bitirmeye özen gösteririm. Araya kişisel gelişim ve psikoloji kitapları da girer. Tavsiyem benim yaptığım gibi çeşitli türleri okumanızdır. Faydasını göreceksiniz.

3. Tek Bir Yazara Saplanmayın

Kitap okumada amaç hayata farklı pencerelerden bakmaktır. Sadece sevdiğiniz yazarın eserlerini okursanız aldığınız verim git gide düşecektir. Olabildiğince yeni yazarlarla tanışın. Buna Dostoyevski, Tolstoy, Gothe, Charles Dickens, Kafka ve son zamanlarda hastası olduğum Stefan Zweig gibi kült yazarlardan başlayın.

4. Klasikleri Bitirin

Olasılıksız, Sherlock Holmes gibi sürükleyici kitaplar çok güzel olsa da bir süre bu kitaplara ara verip klasiklere yönelmelisiniz. Ardından Türk Edebiyatına giriş yapmalı, kaliteli bir ortamda Sait Faik’ten söz edilirken tavşan gibi kalmamalısınız.

5. Düzensiz ve Saatlerce Okumayın

Sıfırdan başlayacaksanız günde 30 dakika ile başlayın. Otobüste, teneffüste, ara verdiğinizde, evde, her yerde okuyun. Ama her gün okuyun. Bir gün 2 saat okuyup 3-4 gün kitap okumamazlık yapmayın. Her gün ama her gün belli bir süre kitap okuyun.

6.Altını Çizerek Okuyun

Kitapları altını çizerek, notlar alarak okumalısınız. Ben Yusuf Kaplan’ın kullandığı kitap okuma tekniğini kullanıyorum. Geniş ağızlı alt çizme kalemleri kullanıp, sayfa bittikten sonra altını çizip sayfada not almalı, kitap bittikten sonra üzerini çizdiğiniz yerleri tekrardan okuyup, bir deftere kitabın notlarını çıkarmalısınız. Kişisel gelişim ve tarih kitaplarında bu teknik çok işe yaramakta. Romanlarda ise güzel sözleri yeniden bulmayı ve akılda kalmasını sağlıyor.

Kitap Önerilerim:

Roman:

  • Dostoyevski’nin tüm eserleri
  • Tolstoyun tüm eserleri
  • Charles Dickens’in tüm eserleri
  • Kafka’nın tüm eserleri
  • Stefan Zweig’in tüm eserleri
  • Sabahattin Ali’nin eserleri

Kişisel Gelişim:

  • Mümin Sekman’ın tüm kitaplarını okuyun. Akıcıdır
  • Ferrari’sini Satan Bilge
  • Tongue Fu
  • Asla Yalnız Yeme

+ Öz saygınızı ve güveninizi yerine oturttuğunuz, kadınlara muhtaç olmadığınızı anladığınız zaman Erkeğin Kutsal Kitabını da okuyun. Bu kitabı kendine yetemeyen, insan bağımlısı kişiler okuduğunda çok saçma şeyler yapıyor.

Şiir:

  • Sabahattin Ali’nin şiirlerini
  • Nazım Hikmet’in şiirlerini
  • Necip Fazıl’ın şiirlerini okuyun.
  • Ataol Behramoğlu şiirleri
  • Atilla İlhan Şiirleri

Siyasi görüşe göre kitap, şiir okumayın. Tüm şairlerin şiirlerini okuyun. Ayda bir şiir kitabı bitirin.

Kitap önerilerinde son olarak kutsal kitapları okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum. İnandığınız dinin kitabını, inanmıyorsanız da inanmadığınız dinin kitabını çok iyi şekilde öğrenin. İnsanlar din konusunda saçma sapan şeyler konuşurken sağlam delillerle konuşmanız ağırlığınızı ortaya koyacaktır.

En çok okuduğum 3 tür bunlardı. Başlangıç için Adam Fawer tarzındaki yazarları öneririm. Neverfap yolunda ilerlerken daha iyi kitap okuduğunuzu fark edeceksiniz zaten. Yazdıklarım en sevdiğim, mutlaka okumanız gereken yazar ve kitaplar.

Kitap okumak size tecrübeyle öğrenilecek şeyler için zaman kaybetmemenizi ve ders çıkarmanızı sağlar. Akıllı bir insan için kitap okumak eşsiz bir nimettir. Büyük işler başarmak istiyorsanız bol bol kitap okumalı, verimli kitap okumalısınız. Kitap okumak kafanızı açar, diksiyonunuzu düzeltir, kalitenizi arttırır.

Bol bol okuyun.

Aramıza katılmak için buraya tıklayın

4.4 17 votes
Makale Değerlendirmesi
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments