Merhaba. Ben Alim. 23 yaşında bir tıp öğrencisiyim. Yaklaşık 10 yıldır bağımlıyım ve genel olarak odaklanmada güçlük yaşayan ve anda kalamayan biriydim.
Neverfap Akademi, 2017 yılından bugüne çağımızın problemlerini anlama, açıklama ve çözüme kavuşturma misyonuyla faaliyetlerini sürdürmektedir. Bağımlılıklara ihtiyaç duymayacak güçlü bir toplum vizyonuna ulaşana kadar da mücadelesine devam edecektir.
Neverfap Akademi’den 4 yıldır haberdarım. Akademiyle tanıştığımdan beri katılmadığım en fazla 2-3 kamp vardır. Katıldığım kamplar arasında en beğendiğim kamp birkaç hafta önce gerçekleştirdiğimiz Mindfulness Kampı oldu. Bu kampa anda kalmayı nasıl yapacağımı öğrenmek ve zihnimi sakinleştirmek için katıldım.
Sistem diğer kamplarla benzer işlediği için kampın teknik kısmını geçiyorum. Kampın amacı en basit egzersizlerle sizi alıştırıp farkındalığınızı 14 günde olabilecek en yüksek seviyeye ulaştırmak. Kampın sonunda meditasyon, kitap okuma, duygu günlüğü, ekran süresini azaltma ve bazı sabah rutinlerini alışkanlık ediniyorsunuz.
Bu egzersizleri tek başına yapmakla kampta yapmanın farkları nelerdi? Tek başıma yapmaya karar versem birkaç gün sonra muhtemelen bırakacaktım yani devamı gelmeyecekti. Kamp ile olunca ekipçe bir motivasyon oluşuyor ve dilerseniz mentörler sizi gün gün takip ediyor, iletişimde kalıyor.
Benim bu kampı diğer kamplara kıyasla sevmemin bir sebebi daha 5-6. günlerde etkileri görmek oldu. Gün içinde beynim bazı işlerde rutin bir şekilde farkındalık moduna giriyordu. Aklımdan geçenleri gün içinde beynim alıştığı için odaklı bir şekilde fark ediyordum. Bu beni çok heyecanlandırdı çünkü hayatımda ilk defa böyle bir şey yaşamıştım. 20 yıllık hayatımda ilk defa zihnim konusunda kendimi denetimli hissetmek bana özgüven de katmıştı diyebilirim.
Kamp esnasında görev olarak verilen videolar da bu konuda destekleyici, bilgilendirici ve faydalıydı. Düşüncelerin kontrolünün bizde olduğunu gösteren bir egzersiz videosu vardı mesela, çok beğenmiştim onu. Akşamları uyumadan önce duygu günlüğü tutuyoruz. Bu ilk başlarda etkisiz gözükebilir ama kamp sonunda saydığım olumlu etkilere benzer etkiler gösteriyor. Duygularımızı gözlemlemek onları daha iyi anlamamıza, tanımamıza ve içten olmamıza yardımcı oluyor. Duygu günlüğünün meditasyonla kombine edilmesinin ayrıca bağımlılık krizlerinde de çok faydalı olduğunu düşünüyorum.
Kişi bu becerileri geliştirdikten sonra zihnini daha iyi kontrol edebiliyor. Zihninin ne yaptığını dikkatle izliyor ve onun kendisini kontrol etmesine izin vermiyor. Kriz anında zihnimi izlemeyi ilk defa bu kampta denedim ve gerçekten işe yaradığını görünce aşırı mutlu olmuştum.
Arkadaşlarımla konuşurken onları daha dikkatli dinliyorum. Eskiden arada bir sohbette kısa süreli dalgınlık yaşadığım olurdu. Film izlerken bile böyle bir fayda gördüm.
Bu saydıklarımdan başka, gün içinde çok daha sakin hissediyorum. Uyku kalitem dahi arttı. Stresimi yönetme becerim vardı ama bu kampla birlikte o yönümü de geliştirdiğimi düşünüyorum. Aslında bunu yazarken fark ettim ki bu kamp diğer kampların kattığı becerilere dolaylı yoldan etki yapıyor. İrademi dahi geliştirdi diyebilirim. Bu yüzden en beğendiğim kamp Mindfulness Kampı oldu.
Bu kampa katılamayacak arkadaşlar Mindfulness’ı hafife almasınlar, bol bol araştırarak pratik yapsınlar. Kampa katılabilecek durumu olan arkadaşlarsa bence bu fırsatı kaçırmasınlar. Günümüz dünyasında anda kalmak gerçekten çaba gerektiren, basit olmayan bir şey. Bu beceriyi edinenler on yıllar sonra bence öne çıkacaklar. Anda kalmayı öğrendiklerinde sadece anda kalmış olmayacaklar, gelecekleri için şimdi bir şeyler yapabilme fırsatı yakalayacaklar.
Bir sonraki Mindfulness Kampımız 30 Ağustos-13 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecektir. Kampımıza katılmak için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.