Merhaba sevgili dostlar. Bu meydan okumamız önceki meydan okumalarından biraz farklı olacak. Zira içinde bulunduğumuz durumda sizlere birkaç film ve kitap önerip geçemeyeceğim.
Aslında meydan okuma ve karantinada sürecini kontrol etmekle ilgili iki farklı yazı yazmayı planlıyordum. Meydan okumalarda tavsiyeleri, alışkanlıklar kurmanız için verdiğim için bu iki yazıyı birleştirmeye karar verdim. Bu meydan okumada kitap-film tavsiyeleri yerine 10 maddelik alışkanlık listesi hazırladım.
Sizlere etkili tavsiyeler vereceğimi düşünüyorum çünkü 2 ay önce tüm işlerimi evden halletmeye, odamı ofis gibi kullanmaya başladım. İlk bir haftasında biraz bocalasam da kısa süre içerisinde zamanı kontrol etmeyi öğrendim ve şu an birçoğunuzun alışma sürecinde olduğu bu durumu haftalar öncesinde yaşadım.
İçinde bulunduğumuz durum çok kötü etkileri doğuruyor ve doğurmaya devam edecek. Bu kötü etkilere odaklanmak yerine kontrolümüzde olan ve lehimizde kullanabileceğimiz bir şeylere odaklanabiliriz: “Boş zamanımıza”
Okula gittiğinizde sabah 8’den 4’e kadar kontrolünüz dışında geçen bir zaman var. İşe gittiğinizde de yaklaşık aynı süreyi işte geçiriyorsunuz. Yıllar boyu zamanınızın sadece kısıtlı bir kısmını kontrol edebildiğiniz için tüm gün sizin kontrolünüze girdiğinde bocalamanız çok doğal.
Her risk fırsatıyla birlikte gelir. Korona virüs hayatımızı durma noktasına getirse de bizlere hiçbir zaman kullanamayacağımız kadar boş vakit yarattı. Bu vakitte işlerinizi halledebilir, derslerinizi çalışabilir, hiçbir zaman izleyemeyeceğiniz kadar film-dizi-belgesel izleyebilirsiniz.
Şimdi sizlere gününüzü kontrol etmeniz için tavsiyelerde bulunacağım. İradeniz kuvvetliyse verdiğim tavsiyelerin tamamını başlatabilirsiniz. Ama eğer tüm günüm boş geçiyor, süreci de sürekli bozuyorum diyorsanız bir tanesiyle başlayıp diğerlerini gün gün ekleyebilirsiniz. Ayrıca irade ile ilgili içeriğimizi de incelemeyi unutmayın. Şimdi tavsiyelere geçelim
Uyku düzenini oturtun
Tüm gün evde olunca ve ekranlara sürekli bakınca uyku düzeniniz altüst oluyor. Süreçlerin bozulması da ya gece 12’den sonra ya da geç kalkılan sabahların ilk saatlerinde gerçekleşiyor. Diğer tavsiyelerimi sağlıklı uygulayabilmeniz için uyku düzeninizi oturtmalısınız. Saat 23.00 olmadan yatın ve 07.00 olmadan kalkın. Uyku sürenizden kısmaya çalışmayın. 6 saatten az uyumayın. Uykunuzu iyi alın.
Eğer uyku düzeniniz bozulduysa internetteki kardiyo çalışmalarından birisini deneyin, akşam 18.00’dan sonra bol bol yoğurt tüketin, ayran için, sıcak bir duş alın. 21.00 sonrası telefonu kapatın ve kitap okuyun. Emin olun gece 2’de yatsanız dahi bu söylediklerimi yaparsanız uyku düzeniniz bir iki gecede düzene girecektir.
Yatağınızı toplayın
ABD’li Amiral William McRaven 2014 yılında yaptığı bir konuşmasına “Dünyayı değiştirmek istiyorsanız yatağınızı toplayın” cümlesiyle başlıyor. Alakasız ve oldukça basit görülen bu tavsiye aslında çok önemli bir şeyi göz ardı ettiğimizi gösteriyor. Hayatta sürekli büyük şeyleri kontrol etmeye çalışıyoruz. Hep büyük alışkanlıklara odaklanıyoruz ancak ufak alışkanlıkları göz ardı ediyoruz.
Sabah kalktığınızda yatağınızı toplamak sizde günün ilk görevini gerçekleştirdim hissini yaşatacaktır. Bu hissi bir kere aldığınız zaman diğer ufak alışkanlıkları da gerçekleştirmek isteyeceksiniz. Ufak domino taşları birbirini itecek ve daha büyük domino taşlarını tetikleyecektir.
Sabah kalktığınızda camınızı açın, çarşafınızı toplayın, silkeleyin ve yeniden serin. Bu şekilde hem günün ilk görevini gerçekleştireceksiniz hem de temiz bir havayla birlikte ayılacaksınız.
Birkaç Şınav – Diş Fırçalama – Bir Bardak Su
Yatağınızı topladıktan sonra yapmanızı istediğim şey şınav çekmeniz. Ne kadar çektiğinizin önemi yok. Önemli olan sabah vücudunuzu zorlamak. Hiç yapamasanız bile birkaç şınav çekin..
Şınavı çektikten sonra yüzünüzü sabunla ovalayarak iyice yıkayın, geceden kalma tüm yağlardan kurtulun, dişinizi fırçalayın ve bir bardak su için. Dilerseniz bir bardak suyun ardından bir bardak da limonlu su içebilirsiniz. Bu şekilde güne harika bir başlangıç yapabilirsiniz.
Kahvaltıyı erken yapmayın, kahvaltıda tıkınmayın
Kahvaltınızı kalkar kalkmaz yapmayın. Birkaç saat acıkmayı bekleyin ve açlığı iyice hissedin. Ardından hafif bir kahvaltı yapın. Kahvaltıda karnınızı şişirmeyin.
Yapmanız gereken günlük bir liste çıkartın ve buna her gün uyun.
Yıllar önce oynadığım browser oyuna günlük görev listesi eklemişlerdi. Oyunda kolaylıkla yapabileceğiniz, birkaç dakikanızı alacak görevlerdi bunlar. Örneğin NPC ile düello yapmak, birkaç basit ürün üretmek, ufak problemler çözmek gibi. Zamanla fark ettim ki oyundaki o basit görevlerin tamamını yapmak beni mutlu ediyordu. Oyuna o basit görevlerin tamamını bitirmek için giriyordum. Bir süre sonra bunu hayatıma uygulamaya karar verdim.
İlk olarak benim için önemli şeyleri sıraladım. Gelişmek için, mutlu olmak için neler yapmak istediğimi sordum kendime. Aldığım cevaplardan şu basit şeyler çıktı: Günde 10 sayfa kitap oku, bir kişisel gelişim videosu seyret, 10 dakika meditasyon yap. Liste kısa ve özdü. Günde 10 sayfa kitap pek vakit almazdı, ya da bir video taş çatlasa 20 dakika sürerdi. Meditasyonum zaten 10 dakikaydı.
Uygulamaya başladıktan kısa bir süre sonra tahminlerim gerçekleşti. Günümün 24’de birini dahi kaplamayan bu alışkanlıklar dizisi hayatımı değiştirmişti. Zaten iyi bir hayatım vardı ve buna rağmen inanılmaz bir değişim yakalamıştım. Hem her sabah okuduğum kitaptan ve izlediğim videodan yeni bilgiler kazanıyordum hem de meditasyonla zihnimi sakinleştiriyordum. Bunların haricinde çok ama çok önemli bir olay daha vardı. Ben bunları her gün yapıyordum. Bunları her gün yapmak irademi daha da güçlendirmişti.
Sizler de kendinize böyle görevler koyarak bu görevleri her gün yapmaya başlayabilirsiniz. Daha önce hiç kitap okumamışsanız 10 yerine 5 sayfa ile başlayın ama bir şekilde başlayın. Böylece en fazla 3-4 alışkanlığınızın olması iradenizi kuvvetlendirecektir.
Ritüellerin ardından en önemli işinizi bitirin
Çoğu arkadaşın problemi güne başladıktan sonra yapması gereken önemli işleri sürekli ertelemek. Genellikle ders çalışması ya da projeyi bitirmesi gerekiyordur ancak bir türlü masanın başına oturamaz. Çalışması için canının istemesi gerektiğini sanır ve araya aktiviteler sıkıştırır. Bir bölüm dizi izler, sonrasında Youtube’da saatlerini harcar, oradan İnstagram’a girer ve bir bakmıştır ki gün bitmiştir.
Yapmanız gereken şey bir gün öncesinden ertesi gün ne yapacağınızı planlamak ve günlük ritüellerin ardından en önemli işi aradan çıkartmak. Bunu yaptıktan sonra günün aslında ne kadar geniş, vaktin ne kadar bol olduğunu fark edeceksiniz. Ayrıca tekrar ediyorum çalışmak için canınız istemesi gerekmez. Önemli olan zaten canınız istemeden harekete geçmektir.
Beslenmenize dikkat edin, aralıklı oruç tutun
Kanalımızda da detaylıca işlediğimiz aralıklı orucu bu günlerde deneyebilirsiniz. Aralıklar halinde açlığı hissetmek hem bedeninizle zihninizi tazeleyecek hem de fazla beslenmenin getirdiği enerji bolluğunun önüne geçecektir. Boş şekerli şeylerden uzak durun. Eğer ailenizle yaşıyorsanız onlara bu durumu açıklayın. Bol bol sıvı tüketmeyi unutmayın. Ayrıca akşam fazla bir şey yemeyin ki uykunuzda vücudunuz sindirime yoğunlaşmasın.
Zihninizi taze tutun
Sabah yapmanız gereken şeyleri bitirdiğinizide çok fazla zamanınız kalacak demiştim. Bu zamanı kitap okuyarak, film-dizi-belgesel izleyerek doldurabilirsiniz. Bunu yaparken farklı şeyleri denemeyi unutmayın. Hep aynı temalar üzerinde durmayın. Çok farklı bakış açıları kazanabileceğiniz belgeseller, diziler ve filmler mevcut. Bir su ancak akıyorsa içilebilir. Eğer su akmıyorsa o su içilemez. Zihninizde bir su birikintisi. Eğer yeni bilgiler eklemezseniz suyu içilmez bir hale gelecektir. Zihninizi farklı kaynaklardan besleyin, zihninizi taze tutun.
Telefon kullanımına dikkat edin
Normalde ek uygulama tavsiye etmem ancak telefon kullanımı konusunda çok faydalandığım 2 uygulama mevcut. Birincisi Your Hour. Bu uygulama gün içerisinde telefonu kaç saat kullandığınızı ve hangi uygulamada ne kadar vakit geçirdiğinizi takip ediyor.
Diğer bir uygulama da Digital Detox. Bu da istediğiniz saatlerde telefonunuzu kullanıma kapatıyor. Yalnızca arama kabul edebiliyor ve acil durum hakkını kullanarak kısıtlı bir süre için telefonunuza erişebiliyorsunuz. Kaç saat blok koyacağınız tamamen size kalmış. Ayrıca blok saatlerini otomatik olarak belirleyebiliyorsunuz. Örneğin benim telefonum 21.00 ile 08.00 arası kapalıdır. Uykumdan önceki saatlerde ve uyandıktan sonraki saatleri telefona bakmadan geçiririm.
Hayatın tadını çıkartın
Amacımız daha mutlu bir yaşam. Kişisel gelişim olarak adlandırılan şeyi insanın kendine yaptığı eziyet olarak algılamayın. Rahat olun ve akışa bırakın kendinizi. Dostlarınızla uzaktan görüşün, yeni hobiler deneyin, değişik filmler izleyin, telefonu kapatıp bir saat boyunca yatakta yatıp sadece düşünün. Kendinizi gözlemleyin. Hayatı yaşayın işte.
İçinde bulunduğumuz durum çok güç ancak yapmamız gereken şey bu durumu çevirebildiğimiz kadar lehimize çevirmek. Bu verdiğim 10 maddeyi Neverfap’te süreci aylardır bozan ve başaramayan 8 ağır bağımlı arkadaş 1 ay boyunca uygulamıştı ve 6 kişi bir aylık süreçte süreci hiç bozmadı. Anlayacağınız bu teknikler sıfırdan başlanabilecek önemli, etkili teknikler. Umarım uygularsınız.
Meydan Okuma
Bu ayki meydan okumada göreviniz bu 10 maddeyi hayatınıza uygulamak. Bunu yapmanızı istiyorum. Eğer 24 saatinizi kontrol ederseniz bu günler geçtiğinde size kalan kısıtlı zamanı daha iyi kontrol edebilirsiniz.
Meydan Okuma Grubu
Meydan okuma gruplarında değişiklik yaptığımızı sizlerle paylaşmıştık. Trollük peşinde olan, yılışık, saygısız insanların ailemize katılıp canımızı sıkmaması için yalnızca Youtube üyelik sistemindeki arkadaşlarımızı meydan okuma grubuna kabul edeceğiz.
Sürece başarılı bir şekilde devam etmek için tetikleyicilerle başa çıkmam gerekiyordu uzun bir sürenin ardından bunu neredeyse başardım gurup sayesinde ve bu ayki görevleri elimden geldikçe yapmaya çalışacam
Yazıya tamamen katılıyorum arkadaşlar. Her bir maddesi sanki türev integral çalışıyormuşçasına çalışılmalı ve uygulanmalı. Ben şahsen kendimi ağır bağımlı kategorsinde görüyordum. İrade kampına katıldım. Hayatıdaki maximum sürecim 18 gündü ve o süreç sürekli edding lerle oluştu. Ona rağmen zihnimin berraklaşmasıyla o zamanki türkçe netlerim 10 net artmış ve sınıf atlamıştım. Pandemiden önce üniversitemde bir dernekle sosyalleşmenin faydasıyla 14 günlük bir sürecim olsada bozmuştum. Benim tavsiyem yazıya iyi çalışın. Kendinize güzel rutinler oluşturun ve sürecin aslında kendinizin gelişimi olduğunu dolayısıyla bozmanın gelişiminize ket vurduğunun farkında olarak hareket edin. Pandemiden sonra lisedeki halime geri dönmüştüm. Saatlerim oyunlar ve pmo ile geçiyordu. Oynadığım oyunlar tamamen karar verme üzerine olan harita üzerindeki en büyük “strateji” oyunuydu ve bu oyun irademi sömürüyordu. Gün sonunda çoğu şeye karar veremez ve düşünemez hale geliyordum. Üstüne pmoda yapınca acayip özsaygısız ve kendine işkence çektiren sefil bir adam olarak hissediyordum. Süreci sürekli her gün 2 sefer bozardım. max 3 gün dayanabiliyordum. Arkadaşlar bu konuda profesyonel destek almaktan çekinmeyin. Mesela hayatınız. Ben neverfap den gerek psikolojik destek seansları olsun gerekse irade kampı olsun, bunlardan yararlanıyorum ve hayat rutinlerimle birlikte hayatımda olumlu yönde değişiyor. Son olarak bence süreçte yalnız kalmamaya özen gösterin. Aile evinin imkanı burada kullanmamız gerekiyor. Özdüzenlememizi istikrarla küçük adımlarlada olsa devam ettirmemiz gerekiyor. Süreciniz daim olsun.