Kişisel markalaşma

Kişisel Markalaşma

Bir bağımlılığı bırakma kanalında neden kişisel markalaşma videosu yayınlanıyor diye sorgulamış olabilirsiniz. Burası, motive edici birkaç cümleyle gaza gelip, gazınız bittiğinde geri döndüğünüz bir durak değil. Burada olayları en temelinden alıyoruz. Bağımlılığından kurtul serimizin bu videosunda kişisel markalaşmanın önemini ve nasıl yapacağınızı anlatacağız.

Bu video da, diğerleri gibi sıkıştırılmış, öz bilgilerden oluşacak, kişisel markalaşma önemli bir konu ve kısaltmak için önemli yerleri kesmeyeceğim. Bunun için sonuna kadar not alarak dikkatlice dinleyin.

İnsanlar kendilerini bir profil içerisine sokma ya da insanların onları soktukları profiller içerisinde kalmaya meyillidirler. Reklamcılık tarihine bakarsanız reklamcılığın üç evreden geçtiğini görürsünüz: Ürünü tanıtma, deneyimi tanıtma, hayat tarzını tanıtma.

Size bir filmde başarılı bir karakter izletir, onunla kendinizi özdeşleştirmenizi sağlar ve o karaktere belli marka ürünleri kullandırtırlar. Ya da çok sevilen bir futbolcuyu bir şampuan reklamında oynatır, bu ürün eşittir bu futbolcunun hayat tarzı algısını oluştururlar.

Çok rastlanan profiller için, inek ve asosyal bir öğrenci tiplemesini, Mercedes’e binen elit, klas kişiyi, minimalist takılan sadelik sever bir insanı örnek verebiliriz.

Her profil kötü değildir, iyi profiller de vardır ancak her insan özel ve farklıdır. Yetenek alanlarınız, potansiyeliniz, kendinizi geliştireceğiniz alanlar farklı ve kendi farkınızı ortaya koymanız, kendinize esnek bir kalıp yaratmanız lazım. Bunu kişisel markalaşma sayesinde gerçekleştireceğiz. Marka zihindeki algıdır. İnsanların zihninde kaliteli bir algıya sahip olmanızı sağlayacağız. Psikolojik olarak da davranışlarınızı bu algıyı korumak üzere biçimlendireceksiniz. Kişisel markanız sizi diğer insanlardan ayıracak ve özbenliğinizi daha fazla hissetmenizi sağlayacaktır.

Kişisel markalaşmanın birkaç adımı bulunuyor. Bunların bir kısmını kişisel markalaşma araştırmalarımdan, bir kısmını ürün markası oluşturma kitaplarından diğer bir kısmı da tecrübelerimden oluşturdum. Bunları notlar alarak dinleyiniz.

1-) Analiz

Şu anki durumuzu geliştirmeniz için iyi bir analiz şart. Bunu Johari penceresi ve SWOT analizi sayesinde gerçekleştirin. Sonrasında insanların sizi nasıl gördüğünü yazın. Örneğin beni kültürsüz görüyorlar çünkü kendime bir şeyler katmıyorum. Pozitif özellikleri unutmayın. Beni lider bir kişi olarak görüyorlar çünkü sorumluluk bilincim yüksek gibi pozitif özelliklerinizi de yazın. Swot analizi ve Johari penceresi sonrasında bunu yapın. Şimdiki durumu analiz etmek çok önemli.

2-) Karar

Karar vermede nasıl biri olmak istediğinize karar vereceksiniz. Yetenekleriniz ve potansiyelinizin çok dışına çıkmamaya özen gösterin. Örneğin görsel bir yeteneğiniz var ve bu alanda uzmanlaşıp geçiminizi sağlayabilecekseniz insanların sizi mükemmel bir baterist olarak görmesine gerek yok. Bateriyi bırakmayın, çalmaya devam edin, bu şekilde farklı dallara yayılın ancak enerjinizi belli bir alana yoğunlaştırmanız gerek. Nasıl biri olmanız gerektiğini güçlü, zayıf yönlerinize bakarak karar verin.

Tavsiyem güçlü yönlerinize ağırlık vermeniz ve gerçekten tutkunuz olan bir alana yönelmeniz. Dilerseniz zayıf yönlerinizi en güçlü yönlerinize çevirebilir ya da nötr seviyeye çekebilirsiniz. Bu bölümde ne olmak istediğinizin analizini yaptıktan sonra diğer bölüme geçebiliriz.

3-) Hayal Et

İnsanların sizi nasıl göreceğini yazın. İnsanlar beni disiplinli, kendine inanan ve güvenen, genel kültürü yüksek, ağır başlı bir insan olarak görüyor gibi insanların ileride sizi nasıl göreceğini satırlarca yazın. Ne olmak ve ne olmamak istiyorsanız bunları gerekiyorsa sayfalarca yazacaksınız. Bunların ardından derinleşeceğiniz ve yayılacağınız alanları belirleyeceğiz.

4-) Derinleşme ve Yayılma

Derinleşeceğiniz alanlar uzmanlık alanlarınızdır. İyi bir mühendis, iyi bir gitarist mi olmak istiyorsunuz? Psikoloji alanında uzmanlaşmak, bu konuda insanlara ders verecek kadar bilgilenmek mi istiyorsunuz? Bunları yazın. Bunlar sizin derinleşeceğiniz alanlar. Tavsiyem 4’den fazla yazmamanız. Benim geçmişte yaptığım gibi bir liste çıkartın ve oradan birkaç tanesini seçin. Artanları yayılacağınız alanlara yazın.

Yayılacağınız alanlar ise hakkında az-çok bilgi edineceğiniz, uzman kadar olmasa da bir şeyler söyleyebileceğiniz alanlar. İyi bir tasarımcı olmanız iyi bir tarih araştırmacısı olmayacağınız anlamına gelmez, iyi bir mühendis olmanız piyano çalmayacağınız anlamına da gelmez. Kendinize derinleşeceğiniz ve yayılacağınız en az birer alan belirleyin. Bunları tutkularınızı gözlemleyip seçerseniz mükemmel sonuçlar alırsınız.

5-) Hedef Kitle

Herkese hitap eden birisi hiç kimseye hitap edemez. Siz kime hitap edeceksiniz? Kendini geliştiren, geleceği parlak, karşı cinsin köpeği olmadan bağımsız yaşayabilen insanlar topluluğuna mı yoksa ilgi için her türlü saçmalığı yapan amipler sürüsüne mi? Hangisine hitap edeceğinizi belirleyin.

6-) Markalaşma Kuralları

Unutmayın ki marka, ismi okunduğunda zihinlerde canlananlardır. Volvo eşittir güvenlik gibi. Amacımız isminiz okunduğunda ya da cisminiz görüldüğünde zihinlerde kaliteli bir algı yaratmak. İşte kaliteli bir kişisel marka yaratmak için 11 kural.

6.1-) Yayılma

Az önce de bahsettiğimiz gibi ne kadar çok şeye yayılırsanız markanızın değeri o kadar düşecektir. Sürekli yeni şeyler deneyin, tutkunuzun olduğu her şeye vakit ayırın ancak bunların hepsini insanlara göstermeyin. Yaratmak istediğiniz algıya uyan özelliklerinizi tanıtın.

6.2-) Daralma

Birkaç alana yayılabilir ancak bir ya da iki alanda derinleşebilirsiniz. Bunun için uzmanlaşacağınız alanları daraltın. Onlarda uzmanlaştıktan sonra yeni alanlara geçin.

6.3-) Tanıtım

Markalaşma süreci bu çalışma biter bitmez gerçekleşmeyecek. Markalaşma istikrar gerektirir. Bu çalışma sonrası davranışlarınızı bu çerçevede gerçekleştirip bir algı oluşturmaya başlayacak, bir süre sonra istediğiniz algıyı zihinlere yerleştireceksiniz. Bunun için boş zamanlarınızda telefonla vakit öldürmek yerine kitap okumak; sanatsal, edebi incelemeler, denemeler yazıp yayınlamak, yeteneğinizi kaliteli bir biçimde yaymak tanıtımınızı sağlayacaktır. Bir süre sonra insanların gözünde paylaşımlarınızla özdeşleşeceksiniz.

6.4-) Kelime

İnsanların zihinlerinde, isminiz okunduğunda hangi kelime canlanacak? Kültür mü, asalet mi, sanat mı? Hangi kelimeyi canlandırmak istiyorsanız onu belirleyin.

6.5-) Kategori

Burada yaptığınız en az bir işde en iyisi olmanızdan, o kategoriyi domine etmenizden, o işle ilgili bir şey sorulacağı zaman danışılacak bir kişi olmanızdan bahsediyoruz. En az bir kategoriye hakim olun.

6.6-) İsmin Değeri

Belirlediğiniz ilkelere, kurallara uygun yaşayın, isim değerini koruyun. Markaya yakışmayacak hareketlerde bulunmayın.

6.7-) Genişleme

Farklı alanlara girişirken tutkunuz olan işlere öncelik verin. Sırf para ya da ilgi için farklı ve alakasız alanlarda kendinizi yormayın. Her şeyi bilmeye çalışan hiçbir şeyi bilemez.

6.8-) Arkadaşlık

Olmak istediğiniz özelliklere sahip, kendine değer veren insanlarla arkadaşlık kurmanız, kaliteli çevrelerde takılmanız markanızı oluşturmanızda en önemli etkenlerden birisidir. Arkadaşlık, çevre faktörünü unutmayın.

6.9-) Alt Marka

Mühendis ve aynı zamanda iyi bir gitarist misiniz? Eğer ki gitarda da yeteneğiniz varsa mühendisliğin dışında gitarda da derinleşin ve alt markanızı üretin. Alt marka üst markayı destekler. Tek bir alanda derinleşmeden ikinci bir alana geçmeyin.

6.10-) Stil:

Kendinize bir logo, renk belirleyin ve gardrobunuzu buna göre hazırlayın. Giyim tarzınızı ve logonuzu belli aralıklarla yenilemek iyidir. Belli dönemlerde belli bir tarz giyinmeye özen gösterin. İçinizdeki değişimi giyiminizle de yansıtın.

6.11-) Değişim

Markanızı belli dönemlerde, belli olaylar öncesinde ve sonrasında gözden geçirmeniz, geliştirmeniz, düzeltmeniz gerekebilir. Üniversite sınavına hazırlanan birisiyle hazırlık okuyan ya da meslek sahibi birisinin kısa vadeli hedefleri, amaçları aynı olmayabilir. Markanızı belli dönemlerde değiştirin.

Son:

Son olarak bir kağıda tüm bu özelliklere sahipmişsiniz gibi yazın. Ben; çalışkan, disiplinli, insanların saygı ve sevgi duyduğu, kendine güvenen ve karşı cinsle rahat iletişime geçebilen, genel kültür sahibi, kendini sürekli yenileyen ve kendini kontrol eden, libidosunu yönlendirebilen bir insanım. Gibi.

Bu yazdıklarınızı her gün okuyun, gerekirse son tekniği de her gün uygulayın. Şu an öyleymiş gibi yazar ve bunun için çalışırsanız o özelliklere kısa sürede sahip olacak, insanların aklında öyle kalacak ve bu algıyı bozmamak için de çalışmaya devam edeceksiniz. Bağımlılığı bırakmada ve hayatımda faydasını gördüğüm bu tekniği sizlerle paylaşmak, bağımlılıklardan kurtulmadan önce kendi karakter kalıbınızı oluşturmanızı istedim.

Bu videoyu yeniden dinleyin, notlar çıkartarak bu teknikleri uygulayın. SWOT Analizi ve Johari penceresini öğrenin ve kendinizi analiz edin, bilinçli, kendini kontrol edebilen bir insan olun ve bağımlılıklarınızdan kurtulun. Esenlikler.

Aramıza katılmak için buraya tıklayın

5 2 votes
Makale Değerlendirmesi
Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Onat Sarıca
Onat Sarıca
3 yıl önce

Dostlar ben karar vermede zorlanıyorum neyde yoğunlaşsam bilemiyorum. Bir piyanoda iyileşeyim zaten 4 yaşından beri çalıyorum diyorum sonra vazgeçiyorum. Bir derslerim iyi derslere odağımı vereyim diyorum sonra hayat dersten ibaret değil kendimi de geliştirmem lazım diyorum onu da salıyorum. Kendime görev koyarken önem sırasını ayarlayamıyorum. Örneğin haftaya sınavlar başlıyor ders yapmam lazım ama neverfap akedemiyle ilgileniyorum yazılar okuyup videolar izliyorum ve spor yapıyorum ders hiç yapmayıp kendimi geliştirmeye odaklanıyorum. Nihai hedefler koyamıyorum nasıl koyabilirim yardımcı olur musunuz?